Tavalyi trendek a Szallas.hu adatai alapján

Forrás: turizmus.com

 2015. január 12. 14:33

Tavaly inkább többször utaztunk el rövidebb időre, a szálláshely árának kiegyenlítése során pedig harmadával gyakrabban került elő a SZÉP-kártya, mint 2013-ban – foglalja ö9ssze a tavalyi trendeket a Szallas.hu.

A portál a tavalyi év elején 6 százalékos bővülést prognosztizált, ám adataik szerint 2014-ben tizedével bővült a belföldi vendégforgalom, és 2015-ben is 9 százalékos növekedés várható. Évértékeléséből az is kiderül például, hogy augusztus 11-én ment a legtöbb magyar nyaralni.

Náluk a SZÉP-kártyával történő szállásfoglalások átlagértéke 2 százalékkal csökkent tavaly, de 34 százalékkal gyakrabban fizettek így a vendégek 2013-hoz képest. Az eltöltött éjszakák számában ugyanakkor nem volt jelentős változás, inkább többször utaztunk el rövidebb időre: a foglalások közel kétharmada a tavalyi évben is 1, illetve 2 éjszakára szólt.

 

A portálon keresztül foglalt szálláshelyek júliusban és augusztusban voltak csúcsra járatva, ez a két hónap a teljes belföldi forgalom 45 százalékát adta, de nagyon erős volt még az októberi időszak is. 2014-ben tovább nőtt az apartmanok és vendégházak népszerűsége, a hotelek körében viszont csak a 4-5 csillagos szállodák tudták növelni részesedésüket a teljes forgalomból.

Két év után először nem Siófok, hanem Budapest végzett a legnépszerűbb belföldi utazási célpontok toplistájának a portál foglalási adatai alapján. Az ezüstérmes Siófok után Hajdúszoboszló, Eger, illetve Balatonfüred következik.

A legtöbb szálláshelyet tavaly Pest megyében adták ki, a második helyen Somogy megye, a harmadikon pedig Heves megye végzett.

A Szallas.hu 8418 szállásadóval áll partnerségben. Szigetvári József ügyvezető szerint az online foglalások aránya idén elérheti a 60 százalékot, melyből egyre inkább kiveszi a részét az idősebb korosztály is. Ezen belül a mobileszközök további előretörése várható, 2014-ben a mobilról, illetve tabletről foglalt szálláshelyek aránya közel 500 százalékkal nőtt.

Top 10 belföldi utazási célpont 2014-ben, a Szallas.hu adatai alapján:

(Zárójelben a 2013-as helyezések)

1. Budapest (3.)

2. Siófok (1.)

3. Hajdúszoboszló (2.)

4. Eger (4.)

5. Balatonfüred (5.)

6. Pécs (-)

7. Szeged (8.)

8. Gyula (6.)

9. Sopron (10.)

10. Miskolctapolca (-)