Természetvédelmi fejlesztések és stadionrekonstrukció Székesfehérváron

Forrás: MTI

 2015. április 28. 17:36

Székesfehérvár 5,85 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a 218 hektáros Sóstó természetvédelmi terület és a vidámparki csónakázótó rehabilitációs programjára, valamint az új Sóstói Stadion szurkolói kiszolgálásának minőségét javító beruházásokra.

A mintegy 6 milliárd forint támogatásból 3,8 milliárd forintot fordítanak természetvédelmi fejlesztésekre.

Sóstó esetében jóval többről van szó, mint egy futballstadion építéséről, mert a százszázalékos állami támogatás révén egymással összefüggő fejlesztések, egyfajta városrészi rehabilitáció valósul meg 2015 és 2017 között – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett arra, hogy a tó megmentése hosszú évek óta napirenden van, de eddig forráshiány miatt nem történhetett meg.

Sóstó természetvédelmi terület

Sóstó természetvédelmi terület

Fotó: Székesfehérvár.hu


A beruházás részeként felújítják a közösségi célokat szolgáló Zöld tanyát, bővítik az erdeiiskola-szigetet, vadmadárkórházat és további madárröpdéket alakítanak ki. A Sóstói Stadion déli oldalán szabadidőparkot és egy tóra vezető stéget létesítenek. Emellett utakat, járdákat, parkolókat, sétányokat alakítanak ki, újítanak fel.

A polgármester rámutatott arra, hogy ugyan a vidámparki csónakázótó a város másik felén van, annak rekonstrukciója az állapota és turisztikai vonzerejének növelése miatt elengedhetetlen. A feliszaposodott tómedret kikotorják, a partvédelmet megújítják vagy ahol szükséges, új partfalat építenek. Emellett a két szigetet és a sétányokat is felújítják, így hosszú évek után ismét lehetővé válik a csónakázás a tavon, amit egy csónakház építésével is segítenek. Elhangzott, hogy a csónakázótó fejlesztése jövő tavasszal indul és 2016-ban be is fejeződik.

A stadion rekonstrukciójára további kétmilliárd forintot biztosított a kormány: a támogatásból a létesítmény felszereltségét és a szurkolók kiszolgálásának minőségét javítják. Ennek a fejlesztésnek a befejezése 2017 tavaszán-nyarán várható.