Több száz millió forintos fejlesztés kezdődik Gorsiumban

Forrás: MTI

 2014. december 17. 16:20

Mintegy nettó 800 millió forint összköltségű beruházás indul a Tác melletti Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás területén.

A szerdai projektnyitó rendezvényen Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy hosszú előkészületeket követően minden szempontból fontos és szimbolikus fejlesztés kezdődik el. Jelezte, hogy a Szent István Király Múzeum fenntartóváltásakor megörökölt pályázathoz a város 124 millió forint önrészt biztosít.

A városvezető úgy vélte, hogy a turisztikai célú beruházással megnyílik a lehetőség a térség további fejlesztésére és a látogatószám jelentős növelésére is.
Nádorfi Gabriella, a projektet koordináló Szent István Király Múzeum osztályvezetője elmondta, hogy a régészeti park egyes részei rossz állapotban vannak, látogatóbarát objektum, bemutatóterem pedig jelenleg nincs a területen. Megjegyezte, hogy 2007 óta állandó kiállítás sincs Gorsiumban.

A fejlesztés egyik kiemelt céljának nevezte, hogy a látogatók egy egész napot eltölthessenek a parkban. A projektelemek kialakításánál az ókori élet élményszerű, vonzó bemutatására törekszenek korhű környezetben – tette hozzá.
Horváth Tamás, Tác polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat egy kulturált parkoló kialakításához szükséges, egyhektáros földterület biztosításával járult hozzá a projekthez, amely reményei szerint a jövőben még több helyi lakosnak biztosít majd munkát.

Róth Péter, a Székesfehérvár-Tác önkormányzati társulás elnöke emlékeztetett arra, hogy a Fejér megyei közgyűlés 2007 novemberében hozta meg első határozatát Gorsium fejlesztéséről. Hozzátette: sok szakember dolgozik azon, hogy Székesfehérvár és környéke történelmi múltját méltó módon bemutathassák. Reményét fejezte ki, hogy Gorsium felújításával kiemelkedő kulturális és turisztikai központ jön létre.

A Tác község közigazgatási területén elhelyezkedő római kori romterület hazánk egyik legjelentősebb, jelenleg azonban méltatlan állapotban található római kori történelmi emléke. A Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete című projekt célja, hogy a régészeti park fejlesztésével a romterület értékeit bemutathassák a látogatóknak. Az előkészítő munkálatok december elején kezdődtek meg.

A várhatóan 2015 nyarára megvalósuló fejlesztés keretében megújul a romterület északi oldalán álló védőépület, az úgynevezett Freskós ház. A 2-3. századból származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobája, valamint a részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem és annak pincéje is látogathatóvá válik a projekt eredményeként. A pincében egy korhűen berendezett tárolóhelyiséget tekinthetnek meg az érdeklődők, a régészeti feltárások során előkerült, főzéshez és étkezéshez használt edényekkel.

A színház hátteréül szolgáló erődfal egy szakaszát a hozzá kapcsolódó két oldal-, illetve saroktoronnyal műemléki rekonstrukció keretében mutatják be. A fal és a tornyok teteje egyben kilátóként is funkcionál, amelyről a régészeti park egész területét áttekinthetik a látogatók.

A projekt részeként felújítják a Zichy-pince belső terét: több, terem méretű, üvegcsempével bélelt hordóját kibontják, és ezek a továbbiakban vitrinként funkcionálnak majd. A kiállítótér a tervek szerint később kőfaragványok, egyéb kőemlékek, rekonstrukciók kiállítóhelyéül szolgál.

A meglehetősen rossz állapotban lévő, római kori lakóház mintájára készült, "U" alakú épületet szintén felújítják. Az épületben részben az eredeti funkciót betöltő helyiségeket (irodák, raktárak) alakítanak ki, másik szárnya pedig látványraktárnak ad majd helyet, ahol a feltárások során előkerült leleteket mutatják be.