TOP50 – Hamvas Zoltán: 2022 kivételes év volt számomra

Szerző: Lami Juli

Forrás: turizmus.com

 2023. március 21. 17:47

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, a Stand és a Stand25 társtulajdonosa hetedszer szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint az utazási piac szereplői után most a szakmai szervezeteket vesszük sorra – a szerk.

*

„A 2022-es kivételesen sikeres év volt számomra, több szempontból is. Egyrészt március végén ismét Magyarországon került sor a Bocuse d'Or európai válogatójára. Ez már önmagában is hatalmas érdem és büszkeség. 2016-ban, amikor először szereztük meg a szervezés jogát, Jerome Bocuse azt mondta, a budapesti volt minden idők legjobb európai válogatója. Magasan volt a mérce, de tavaly is rendkívül sikeres eseményt könyvelhettünk el, így folytatni tudtuk ezt a hagyományt. És persze az is nagyon sokat ad ehhez a sikerélményhez, hogy – a hat évvel ezelőttihez hasonlóan – ismét dobogós helyezést ért el a magyar csapat. Dalnoki Bence és csapata az ezüstszobrot vihette haza a versenyről, és ebből az előkelő pozícióból állt neki a felkészülésnek a Bocuse d'Or lyoni döntőjére. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy e mögött a teljesítmény mögött egy olyan csapat áll, amelynek minden tagja a Stand Étterem csapatát erősíti: Szulló Szabina elnökként, Széll Tamás coachként, Nyikos Patrik pedig commis-ként erősítette a magyar csapatot.

És ha már a Stand Étteremnél tartunk, 2022 novemberében szintén óriási sikert könyvelhettünk el, amikor éttermünk megkapta a második csillagot is a Michelin Guide-tól. Évtizedes munkánk van ebben az elismerésben, amely az egész csapatunk számára még magasabb célok eléréséhez ad inspirációt.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, a Stand és a Stand25 társtulajdonosa

Fotó: Dombóvári Judit

A 2022-es Michelin Guide különösen fontos az egész magyar gasztronómia számára, hiszen a tavalyi volt az első olyan év, hogy a világ legnagyobb presztízsű étteremértékelő kalauza nemcsak a budapesti, hanem a vidéki éttermeket is felmérte hazánkban. Ez óriási mérföldkő a honi gasztronómia számára, ami azt a helyzetet teremtette, hogy mostantól minden magyarországi étterem ugyanolyan esélyekkel indulhat a Michelin-csillag megszerzéséért. Ebben is hosszú évek munkája van, hiszen a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a kezdetektől egyik legfontosabb törekvésének tartotta, hogy egész Magyarország kellő figyelmet kapjon a Michelin Guide-tól. Ennek a hosszú és rengeteg belefektetett munkával járó folyamatnak köszönhetően hazánkban immár kettő két Michelin-csillagos, hét egy Michelin-csillagos, hat Bib Gourmand minősítésű és 47 Michelin által ajánlott étterem található. A Michelin Guide 2020-ban hozta létre a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket elismerő zöld csillagot, ezt korábban még egy magyar vendéglátóhely sem nyerte el, most azonban rögtön négy étterem is gazdagodott az elismeréssel.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy mindeközben az energiaválság újabb kihívások elé állítja a vendéglátóhelyeket. Mi – akkor még elsősorban környezettudatosságból – az éttermeink kialakításakor jelentős összeget fektettünk az energetikai rendszer hatékonyságába. Ma ezek a beruházások hatványozottan segítik működésünket. Hiszem, hogy ha panaszkodás helyett előre gondolkodunk, és a problémák lehető legjobb megoldására törekszünk, akkor ezekben a válságos időkben is tekinthetünk előre, és tervezhetjük a következő lépéseinket."

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)