Tovább bővülhet a Wizz Air

Forrás: turizmus.com

 2014. december 14. 14:57

Év végére a Wizz Air össz-utasszáma a tavalyi 13 millió után meghaladhatja a 16 milliót, és a légitársaság további komoly fejlődési lehetőséget lát a magyar piacban, ahol egy év alatt 22 százalékos forgalombővülést ért el – mondta el Váradi József vezérigazgató évértékelő sajtóbeszélgetésén.

A diszkont fuvarozó teljes járathálózatában 36 ország 104 desztinációjára 340 útvonal szerepel, jövőre a magyar piacról a kilencedik repülőgép érkezés után 39 útvonal lesz elérhető, 21 országba. A légitársaság jövő júniusban nyitja meg 19. bázisát Tuzlában, flottájában jelenleg 54 Airbus A320-as gép repül, ez jövő márciusban újabb géppel egészül ki, egy évvel később 66, 2017 márciusában pedig 77 repülő teljesít majd szolgálatot.

„A magyar piacon szállított idei, várhatóan három milliót meghaladó utasszám már egy nemzeti légitársaság méretét jelenti" – mutatott rá Váradi József, aki szerint a cég bővülése bőven meghaladja az iparági mutatókat. „Ugyanakkor mi point-to-point modellben működünk, így az utasszámban nem szerepelnek az átszállók, akik például a Malév forgalmának jelentős részét tették ki. Emellett mi jóval hatékonyabb modellben dolgozunk – tette hozzá.

A Wizz Air tíz éves magyarországi üzemelése során 12,7 millió utast szállított, jelenleg a ferihegyi forgalom 27,6 százalékát tudhatja magáénak. Ám nem csupán a légi forgalommal teremt munkahelyet (jelenleg 2200 alkalmazottat foglalkoztat Európa-szerte), hanem például a budapesti tréningközponttal, de a cég adminisztrációjának jelentős része, valamint a karbantartás is magyar munkalehetőséget teremt. „Mi nem csak jogilag akarunk magyarok lenni, hanem büszkék vagyunk a gyökereinkre, és figyelembe vesszük a helyi aspektusokat, nem csak itt, hanem Lengyelországban és Romániában is – fogalmazott a vezérigazgató. Az ősszel aláírt pilótaképzési központ szándéknyilatkozatában foglaltak megvalósítása is zajlik, erről később számolnak be. Ugyanakkor fontosnak tartják az aktív életmód népszerűsítését is, ennek jegyében vállalták a névadó szponzori szerepet a Budapest Félmaratonon.

A gépek átlagosan 86 százalékos kihasználtsággal üzemelnek, és fedélzetükön nagyjából fele-fele arányban foglalnak helyet a be- és kiutazók, igaz, ez bizonyos útvonalakon némileg eltolódhat.

Az olajár esése jó az utazóknak, hiszen még több piac vonható be a hálózatba, de ezzel a lehetőséggel más fuvarozók is élni fognak, ezért figyelni kell a konkurenciát is – mondta el újságírói kérdésre válaszolva.

A tőzsdei bevezetésről pedig nem tettek le, de úgy vélték, nyár elején, a légitársasági profitfigyelmeztetések megjelenésekor kockázatos lett volna megjelenni a londoni börzén. „A tőzsdei bevezetéshez kell a teljesítmény – ami esetünkben adott - , valamint a piac, amely erre pozitívan reagál – ez utóbbival vannak most gondok. De a részvények piacra dobása nincs időhöz kötve, a megfelelő pillanatban fogjuk meglépni a legnagyobb európai börzén" – fogalmazott.

A tavaly novemberben indult Wizz Tours-t tesztnek szánták, de működésének első évében meghaladta a 10 millió eurós árbevételt, így további bővítést terveznek – ezzel kapcsolatban fél éven belül komoly bejelentések várhatóak mind a földrajzi lefedettség, mind a szolgáltatások bővítése terén.

Március végén indul lisszaboni járatuk, május közepén pedig a maastrichti összeköttetés, de a héten még további két útvonalat jelent be a Wizz Air. És míg Debrecenben lassan, lépésről lépésre kívánnak növekedni, nem kizárt további magyar repülőtér bevonása a járathálózatba.

Ami pedig a Wizz Air felvásárlásáról felröppent híreket illeti, Váradi József leszögezte: ha egy üzlet jól megy, nem meglepő, ha mások is érdeklődnek iránta, ám nem állnak tárgyalásban semmilyen befektetővel.