Továbbfejlesztette publikált turisztikai adatainak tartalmát a KSH

Szerző: Probáld Ákos

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 11. 09:19

A felhasználók színvonalasabb kiszolgálása érdekében komoly fejlesztéseket hajtott végre, és elektronikus felületein a korábbinál magasabb minőséggel szolgálja ki a hozzá fordulókat a Központi Statisztikai Hivatal. Az „áramvonalasítás" valamennyi statisztikai fejezetre, így a turizmusra is érvényes.

A felhasználók bővebb tartalommal, megváltozott szerkezettel és új funkciókkal érhetik el a legfontosabb statisztikai adatokat, mutatókat összefoglaló (STADAT) tábláikat. A mobilra optimalizált, akadálymentesített táblarendszer számos kényelmi szolgáltatással bővült. A régi STADAT-táblákat használók eligazodását a Hivatal az új rendszerben a régi táblák elérhetőségéhez rendelt fordítókulcsokkal, illetve egy, a változásokat ismertető segédlettel szolgálja.

Az un. statikus adatbázis, a kész táblákat tartalmazó táblagyűjtemény (STADAT) a KSH által gyűjtött, illetve más szervezetektől átvett főbb statisztikai adatokat, mutatókat tartalmazza, jellemzően idősorosan.

A felhasználó a www.ksh.hu oldalon az alábbi képpel találkozik:

 

Itt az „Adatok, kiadványok" menüpontot választva bal oldalon az első tétel a STADAT adatbázis.

Az egyes témakörök kiválasztása után a táblákban lehet keresni, továbbá az alábbi szűrési lehetőségek közül lehet választani:

időszakok (éves és évközi),területi szintek (országos, területi, nemzetközi),valamint tartalom (aktív, archív) szerinti szűrés.

A Területi adatok megye és régió, esetenként településtípus szerint is elérhetők. A főbb nemzetközi mutatók az Európai Unió tagországaira, illetve néhány további országra vonatkozóan érhetők el.

A tábláknál található jobb oldali menü megnyitásával további funkciók, információk érhetők el:

visszatérhetünk a kiválasztott témakör táblajegyzékéhez,letölthetők a tábla további feldolgozására alkalmas XLSX és CSV fájlok,megtalálható a jelmagyarázat (pl. számok színezése mit jelent),elérhetők az adatok értelmezéséhez szükséges módszertani információk,letölthetők a témához kapcsolódó további publikációk (táblák, Tájékoztatási adatbázis adatkörei, kiadványok).

Az abc sorrendbe rendezett „Összefoglaló táblák" 27 témakörben láthatók, amelyek közül a „Turizmus, vendéglátás" a 27.

 

A fejezet bontása „27.1 Éves adatok", és „27.2 Évközi adatok". Az éves adatok „Országos" és „Területi" alfejezetekre vannak osztva. Az országos adatok további bontása 8 alfejezet és ezekben összesen 32 egyedi tábla. A teljes táblarendszer összesen 68 táblát tartalmaz, amelyek között az eligazodást segíti az összefoglaló tábla. Néhány példa arra, hogy a megújított táblák mennyivel áttekinthetőbben mutatják a relevánsnak tartott adatokat.  A turizmushoz kapcsolódó bevételeket és kiadásokat a korábbiakhoz képest részletesebben tartalmazza a vonatkozó 27.1.1.2 sz. tábla a 2016.-2020. közötti évekre.

A legtöbb információ a szálláshelyekről áll rendelkezésre, nem véletlenül hiszen ez a turisztikai statisztika legrégebben élő fejezete. Ma már nem csupán a kereskedelmi szálláshelyekről, hanem az üzleti céllal működő egyéb (a korábbiakban magánszálláshelyek), valamint a nem üzleti céllal működő (a korábbiakban szociálturisztikai, jellemzően az állami vállalkozások, szakszervezetek, tanácsok és politikai formációk - MSZMP, KISZ-  által üzemeltetett) szálláshelyekről is tartalmaz az adatbázis is viszonylag részletes adatokat. A kereskedelmi szálláshelyekről az éves idősorok 2001. és 2020. között kerülnek bemutatásra, az évközi adatok jelenleg havi bontásban a 2017. és 2021. április közötti időszakra. Ami a mutatókat illeti, azok között a kapacitás, a vendégforgalom, a kihasználtság és a bevételek (közöttük olyanok is, mint az átlagár és a revpar) szerepelnek. A területi dimenziót a régiók és a megyék jelentik. Az üzleti céllal működő egyéb szálláshelyekről 2004. és 2020. közöttről állnak rendelkezésre éves adatok. Ennek oka az, hogy ezek az adatokhoz az önkormányzatok révén jut a KSH, évente egyszer. Itt érdemes megjegyezni, hogy az NTAK egyik „versenyelőnye" a KSH-val szemben, hogy elvileg kb. 40 ezer szolgáltatóról naprakész adatokat birtokol.

A nem üzleti célú szálláshelyekről is csak éves adatok jelennek meg, mégpedig a 2004. és 2020. közötti időszakról.

A nemzetközi utazások is olyan fejezete a STADAT turisztikai fejezetének, amely jócskán gazdagodott, akár az éves akár az évközi táblázatait vesszük szemügyre. Részletes adatok találhatók itt a külföldiek Magyarországra és a magyarok külföldre tett utazásairól. A mutatókat pedig az utazások száma, az eltöltött idő és az utazáshoz kapcsolódó kiadások jelentik, mindez összekapcsolva az utazási motivációval (úticél), vagy éppen a területi dimenzióval (felkeresett turisztikai régió). Különbséget lehet tenni az egynapos (átutazó, ingázó, stb) és többnapos utazók között.

A lakosság belföldi utazásait ugyancsak nyomon lehet követni, az éves adatok esetén 2013. és 2020., az évközi adatok esetén pedig 2017. I. és 2020. IV. negyedéve között, a mutatók ugyanakkor az utazások száma, az eltöltött idő és az utazáshoz kapcsolható kiadások.

A vendéglátás esetében 2000 és 2020. között évenként az üzletszámot és az eladási forgalmat, 2003 és 2020 között az eladási forgalom árúcsoportok szerinti alakulását lehet megismerni. Az évközi adatoknál havonkénti részletezés van, a területi dimenzió itt sem jelenik meg.

Az utazásszervezést egyetlen, éves adatokat tartalmazó tábla képviseli 2009 és 2019. közötti adatokkal. A 2020. évi adatokkal való frissítés júliusban várható.

A fürdők éves adatai 2010 és 2019. között, egyetlen táblába, igaz sok-sok mutatóval, a területi dimenziót (régió, megye) is beleértve lelhetők fel.

Sok adat kerül nyilvánosságra az évről-évre összeállított Turizmus Szatellit Számlákról is, a 2004-2018. közötti időszakról.

 

A STADAT-nál lényegesen gazdagabb, részletesebb tartalommal áll rendelkezésre az un. dinamikus, Tájékoztatási adatbázis, amelyben a felhasználó tetszése szerint állíthat össze általa adatkörökbe rendezett, dimenziók és ezek tetszőleges kombinációjával szerkesztett táblázatokat.

A szakstatisztikák témacsoportokba vannak sorolva a turisztikai fejezethez 3 szakstatisztika (Szálláshely szolgáltatás, Turisztikai kereslet, Vendéglátás) tartozik.

 

A Szálláshely szolgáltatás fejezet évközi adatai között csak a kereskedelmi szálláshelyek szerepelnek. Adatkörei között szerepel ezek kapacitása, kapacitás-kihasználtsága, külföldi és belföldi vendégforgalma, bevételei, a SZÉP kártya forgalom és a gyógy-szállodák adatai. A táblázatok választható dimenziói pedig szállástípus, terület (megye/járás/település szintig), régiók és időszak (évek és hónapok).

Az éves adatok között szerepelnek az üzleti célú szálláshelyek, itt az adatkörök és dimenziók megfelelnek a fentieknek. Itt is van archív fejezet, az éves adatok jellemzően 2000- 2009 közöttiek, az évközi adatok jellemzően 2004-ig egyes esetekben még távolabb 2000-g, tekintenek vissza. A nem üzleti célú szálláshelyek nem szerepelnek a Tájékoztatási Adatbázisban.

A Turisztikai kereslet fejezet adatkörei a határátkelőhelyek utas- és járműforgalmára, a külföldiek keresletére, a külföldre utazó magyarokra, és a lakosság belföldi forgalmára terjednek ki. A dimenziók adatkörönként nagyon változatosak. A külföldieknél küldő ország, utazási motívum, tartózkodás időbeli jellemzője (egynapos-többnapos utazó), időszak(negyedév), nem, korcsoport. A lakosság külföldi utazásai esetében célország, a tartózkodás időbeli jellemzője, motiváció, időszak

A Vendéglátó helyek fejezet csak a vendéglátóhelyek és borkimérések számát tartalmazza, a dimenziók pedig a terület, az időszak (az év közepe és vége) és az üzlettípus. Bár a fejezetcím bevételi adatokat is ígér, ám ilyen adatkört hiába keresünk.

A megszerkesztett táblákat megjelenítésüket követően további feldolgozására alkalmas XLSX és CSV fájlokba itt is lehet exportálni. Minden kétséget kizáróan lehet állítani, hogy a KSH ezzel a lépésével közelebb kerülhet felhasználóihoz, akik könnyebben és gyorsabban navigálhatnak az adatok között.

Kár, hogy az adatok frissítése nem lett gyorsabb, szinte mindenhol a referencia időszakot követő 35-38 napot, egyes esetekben a 90 napot éri el ez az idő.

Ha az adatbázis további bővítésére szánja majd el magát a KSH, bizonyára sor kerül olyan adatkörök beillesztésére, mint az utazásszervezés, vagy a fürdők.

Nyitókép: 123rf.com