Továbbra is feszült a helyzet a német vendéglátóiparban

Forrás: turizmus.com

 2021. július 12. 12:54

Az üzletek fokozatos nyitása ellenére továbbra is feszült a helyzet a német vendéglátóiparban – derül ki a Német Szálloda- és Éttermi Szövetség (DEHOGA) aktuális felméréséből.

A július 1. és 5. között, 3300 vállalkozás részvételével elvégzett felmérés alapján a németországi vendéglátó- és szálláshelyek júniusban átlagosan 35,7 százalékos forgalomcsökkenést szenvedtek el 2019 júniusához képest.

„Aligha van más ágazat, amelyet annyira érintettek volna a járvány miatt életbe léptetett, súlyos korlátozások, mint a vendéglátóipar” – kommentálta az eredményeket Guido Zöllick, a DEHOGA elnöke. „Kilenc hónap lezárás után csak lassan heverik ki az üzletek a pandémia pusztító következményeit” – tette hozzá.

Az egyes üzlettípusok között persze nagy különbségek vannak. A szálláshelyeken 36,7 százalékkal csökkent a forgalom. A vendéglátóhelyek közül a főleg ételeket felszolgáló üzletek, így az éttermek, étkezdék, fagylaltozók szenvedték el a legkisebb veszteséget, 29,8 százalékot. A főleg italokat felszolgáló helyek forgalomcsökkenése ezzel szemben 41,9 százalék. A legnagyobb mértékben továbbra is a rendezvénycatering (72,9 százalék) és a klubok, diszkók (88,8 százalék) szenvednek a következményektől.

Étteremsor az alsó-szászországi Osnabrückben

Fotó: venemama 123rf.com

„A számok megvilágítják, hogy az ágazat jelentős része még mindig magas, kétszámjegyű forgalomcsökkenéssel a túlélésért harcol” – nyilatkozta Zöllick, aki szerint félő, hogy ezeknek az üzleteknek a harmadik és a negyedik negyedévben is jelentős veszteségekkel kell majd szembesülniük. A szakmai szövetség ezért üdvözli Peter Altmaier gazdasági miniszter bejelentését a koronavírus-járvány következményeitől sújtott cégeknek és egyéni vállalkozóknak nyújtott állami áthidaló támogatás további meghosszabbításáról.

A felmérés során megkérdezett vállalkozások arra számítanak, hogy csak 12 hónap múlva áll minden vissza a válság előtti kerékvágásba. A legnagyobb pénzügyi kihívást jelenleg a hosszú távú banki hitelek és gyorshitelek visszafizetése, a halasztott bérleti és haszonbérleti díjak, valamint az esedékes adók és járulékok kifizetése jelenti számukra.

Az óriási kihívásokra való tekintettel Zöllick szerint központi jelentőségű, hogy a politikai döntéshozók lehetővé tegyék az üzletek tartós nyitva maradását. Az ágazatnak még soha nem volt ennyire szüksége megbízható jövőbeli kilátásokra – teszi hozzá a DEHOGA elnöke.