Újra lehet pályázni az Európai Örökség címre

Forrás: MTI

 2014. május 03. 18:03

Újra lehet pályázni az Európai Örökség címre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiírt nemzeti pályázatra június 30-ig lehet jelentkezni.

Az Európai Bizottság 2015-ben ismét meghirdeti az Európai Örökség címre vonatkozó pályázatát, amelyre az emberi erőforrások minisztere terjesztheti fel az előzetes nemzeti szintű pályázaton kiválasztott hazai helyszíneket. A helyszínek kiválasztása érdekében a minisztérium pályázatot ír ki, amelyre a pályamunkákat június 30-ig várják - közölte az Emmi kultúráért felelős államtitkársága szerdán az MTI-vel.

A kiírás, a pályázati formanyomtatvány és a vonatkozó uniós határozat a kormany.hu oldalról tölthető le.

Az Európai Örökség cím azzal a céllal jött létre, hogy erősítse a közös európai identitást, valamint növelje azoknak a helyszíneknek az ismertségét és értékét, amelyek fontos szerepet töltöttek be közös történelmünkben, kultúránkban és az európai integrációban.
Az uniós kezdeményezés keretében indított címre első alkalommal 2013-ban nyújthattak be pályázatot azon országok, amelyeknek helyszínei a korábbi kormányközi kezdeményezés keretében nem kaptak Európai Örökség címet.

A tavaly benyújtott pályázatok közül az Európai Bizottság négy helyszín pályázatát ítélte meg úgy, hogy azok a kiírás minden feltételét tökéletesen teljesítették: Carnuntum Régészeti Park (Ausztria); Nagy Céh Ház, Tallinn (Észtország); Béke-palota, Hága (Hollandia); Westerbork-tábor, Hooghalen (Hollandia).

Magyarország első ízben idén márciusig terjeszthetett fel pályázatokat a cím elnyerésére. A soproni önkormányzata által benyújtott Páneurópai Piknik Emlékpark, valamint a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum által benyújtott Hajdúkerület székháza Hajdúböszörményben, a szabad hajdúk központja című pályázatokról az Európai Bizottság legkésőbb 2015 elején határoz.