Utazás egy szőlőszem belsejébe

Forrás: turizmus.com

 2015. május 29. 12:37

A Tokaji borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak – e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább. A borászati hagyományok és az interaktív installációk találkozási helye ez.

A júniusban nyitó borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltató központ lesz, amelynek fő célja, hogy az aszúkészítés komplex folyamatát megismertesse a látogatókkal. Mindezt szórakoztató, interaktív, edukáló alkalmazásokkal; játékos, minden korosztály számára élvezhető technológiai bemutatókkal.

 

1461 nap – Tokaj-Hegyalján ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az aszúszemekből bor legyen. A Mádi Aszúház azt a folyamatot mutatja be, melyben a talaj adottságaitól az utolsó érlelési fázisig minden lépés különleges, csak a tokaji borrégióra jellemző.

A Mádon dolgozó, 18. generációs borászcsalád, Szepsyék mellett olyan szakértők és befektetők hisznek a település második virágkorában, akik turisztikai-gasztronómiai fejlesztésekkel támogatják a borászati fejlesztéseket.

 

Az Aszúház ötlete ebbe a településszintű márkaépítésbe (Szent Tamás Pincészet, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Hotel, Első Mádi Borház) illeszkedik. A vendégek kortárs alkotásokon, installációkon keresztül, élményszerű eszközökkel ismerkedhetnek meg az aszúkészítés folyamatával: a termelőhelyekkel, a talajjal, a kőzetekkel, a szőlőtermesztéssel, a metszéstől az aszúszemek egyenkénti leszedéséig.

A központ tervezői minden korosztályra gondoltak: egy Augmented Reality-játékban a szőlőművelés jellegzetes feladatait lehet egyénileg vagy kis csapatokban végezni. Hasonlóan népszerű játék lehet a Borzongora, melynél a billentyűket lépcsők helyettesítik, az üvegek hangját pedig ébenfa ütők adják.

 

Interaktív eszközökkel szintén itt állítják ki a legismertebb termelők forgalomban lévő palackjait, illetve a látogatók számára is elérhető bortrezor működik majd a központban. A trezorban akár közel két évtizedig tárolhatók lesznek a kiválasztott borok, így biztosítva, hogy Mád valóban generációk számára váljon találkozóhellyé.