Virtuális esemény az aszú népszerűsítésére

Forrás: turizmus.com

 2017. december 07. 10:45

Azokkal, akik csatlakoznak az akcióhoz, a négy adventi héten minden nap megosztanak egy aszúhoz illő receptet, tudnivalót, cikket vagy egy karácsonyi inspirációt.

A tokaji aszú mindig is az ünnepi alkalmak nedűje volt, de most már ezt sem bízza a marketing a véletlenre: az egyik szakmai pr-szervezet létrehozta a #KoccintsAszuval elnevezésű virtuális eseményt. Azokkal, akik csatlakoznak az akcióhoz, a négy adventi héten minden nap megosztanak egy aszúhoz illő receptet, érdekes tudnivalót, cikket vagy egy karácsonyi inspirációt.

Mindez egy tokaji aszúkóstolóval egybekötött szakmai tájékoztatón hangzott el, amelyen részt vettek a tokaji Mádi Kör képviselői. A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tevékenységének célja a község közigazgatási területén található termőhelyeken, az egyesület tagjai által előállított borok minőségének biztosítása, a mádi bornak, mint fogalomnak a megteremtése, piaci érvényesülése.  A térség 63 termelőjéből jelenleg 14 tagja van az egyesületnek.

Az átlag fogyasztó nem sokat tud az aszúról

 

A beszélgetés során elhangzott, hogy nem sokat tudunk a tokaji borról, bár itthon mindenki hallott róla, sőt kóstolta is. Az átlag, nem szakember fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy hányféle lehet egy aszú, és hogy ezt nem csak a puttonyok száma határozza meg. A termelőtől, az évjárattól, a dűlőtől és még ezerféle szemponttól függ egy-egy palack tokaji ízvilága, cukor- és alkoholtartalma. Az sem mindegy, hogy hol tároljuk az aszút: olyan helyen kellene, ahol nincs kitéve hőingadozásnak, lehetőleg pincében vagy trezorban. Egyébként 2-300 évig is tökéletes lehet egy aszú, ha megfelelő helyen tartják.

A tokaji aszú a Rubik-kocka és Puskás Öcsi mellett az egyik legismertebb magyar fogalom, és ez az a borkategória, amelyben kitűnhetünk a világ édesborai között – hangzott el a Wineglass rendezvényén, miközben elsősorban Orosz Gábor és a Demetervin aszúit kóstolgatva szinte mindegyik felbontott palack „élettörténetét” meghallgathatták a jelenlévők.