Rebarbarát, gyömbért és baobabot is tesz a ginbe a nyolcadik generációs lepárlómester

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 22. 16:45

A Whitley Neill az Egyesült Királyságban jól ismert márka, ám a magyarországi piacra csak nemrég érkezett meg. A cég alapítója a héten Budapesten tartott workshopot bártendereknek, újságíróknak, ahol számos kulisszatitkot is elárult, leginkább a ginkészítés családi hagyományairól, ezek őrzéséről.

„A ginek iránti kereslet világszerte nő. Piaconként változik, hogy a klasszikus vagy az ízesített változatok kerülnek előtérbe, közben pedig már mutatkozik igény az alkoholmentes párlatokra is. Ebben a versenyben az innováció és a minőség lehet a siker kulcsa, de folyamatosan figyelni kell a fogyasztói igények változását is" – mondta a bemutató során Johnny Neill, a cég alapítója és lepárlómestere.

gin_drinkstation

A Whitley Neill alapítója és lepárlómestere, Johnny Neill

Fotó: Drink Station

A Whitley Neill 2012-ben költözött be a City of London Distillerybe, amely a londoni City szívében található. Ebben a negyedben 300 évvel ezelőtt egymást érték a ginlepárlók és itt született meg a London Dry Gin stílus is, ma már azonban a Whitley Nill az egyetlen főzde a területen. Az üzemhez bár is tartozik, valamint rendszeresen szerveznek továbbképzéseket szakmabelieknek és amatőröknek, akik akár saját italukat is elkészíthetik. A lepárlóban a főzőüstök mellett fontos szerepet kap a rotovap nevű szerkezet, ami alacsony hőfokon, vákuum alatt párologtatja el a folyadékot és ezáltal jobban megőrzi az alapanyagok aromáit. Ezt az ízesített változatokhoz használják, és segítségével született meg az angolok egyik kedvence, a rebarbarás-gyömbéres változat, amely ma már az értékesített mennyiség 35 százalékát adja.

Az előadásból az is kiderült, hogy Johnny Neill már a nyolcadik generációs lepárlómester a családban. Apja egy sörfőzde és lepárló igazgatója volt, ő maga pedig, bár pénzügyi pályával indult, arról álmodozott, hogy egyszer majd feltámasztja a családi örökséget. A kétezres évek elején kezdett saját receptekkel kísérletezni, 2005-ben született meg első London Dry Ginje, amihez a Nagy-Britanniában őshonos alapanyagok mellett dél-afrikai felesége hatására került be a baobab (majomkenyérfa) és a földicseresznye (physalis). Az első főzetből mindössze 600 üveg készült, ezzel alapozta meg a cégét, amely elmondása szerint ma már forgalmát tekintve az első számú prémium ginmárka a brit piacon. Elhangzott az is, hogy a főzde immár harmadszorra nyerte el a fogyasztók szavazatai alapján a "UK Most Loved Gin Brand" címet.

A prezentáció során a vendégek is végigkóstolhatták a különböző ízesítésű nedűket, melyek mindegyike egy-egy családtaghoz, rokonhoz köthető: a vérnarancsos változat például Johnny nagyszüleinek szicíliai nászútja előtt tiszteleg, a málnás édesanyja skót örökségét idézi meg, a rebarbarát pedig dédapja zöldségeskertje inspirálta.

gin_drinkstation

A baobab a lepárlómester feleségének tiszteletére került a ginbe

Fotó: Drink Station

A fogyasztói ízlések változását jelzi, hogy az alkoholmentes ginek is egyre népszerűbbek Nagy-Britanniában, főleg a „száraz január" idején. A piac még ugyan kicsi, de négy változatot – egy klasszikus London Dryt és három ízesítettet – mára a Whitley Neill is bevezetett.

Az Egyesült Királyságban a ginek piaca napjainkban szűkülni látszik az elmúlt években tapasztalt hatalmas robbanás után. „A világ más részein viszont ennek pont az ellenkezője zajlik. Jelenleg 59 országban vagyunk elérhetőek, többek közt Közép-Európa összes országában, és nagy potenciált látunk a régióban" – emelte ki a szakember, aki a hazai márkaképviselet, a Drink Station meghívására járt Budapesten.