Zöld szállodák társadalmi felelősségvállalása

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. május 25. 16:40

A fenntartható turizmus megteremtésének kérdésköre évről-évre növekvő népszerűségnek örvend. A Turizmus Bulletin 2020/1. számában megjelent tanulmány párizsi top zöld szállodák CSR-tevékenységét és a valós fogyasztói tapasztalatok közötti különbséget vizsgálja.

A turizmus gazdasági szerepének folyamatos növekedésével együtt jár a környezetvédelmi aggályok erősödése is, ebből adódóan a szállodák zöld törekvéseinek hatékonyságát időnként érdemes felülvizsgálni. Ennek egyik módja a fogyasztói tapasztalatok megismerése lehet.

A „Szép szavak – jó tettek? A párizsi top zöld szállodák CSR értékeinek és tevékenységének vizsgálata” című tanulmányban a szerzők – Ásványi Katalin, Chaker Hager és Varga Ákos – a TripAdvisor lista alapján toplistás zöld szállodák tevékenységeit elemezték.

A tanulmány rámutat arra, hogy a zöld szállodák valós CSR gyakorlata és a szállodai profilban hangsúlyozott ismérvek között jelentős eltérések lehetnek

Fotó: 123rf.com

A kutatás során összesen 17955 vendégértékelés elemzésére került sor. Érdekesség, hogy a CSR-hez (Corporate Social Responsibility) kapcsolódó kommentárok aránya jellemzően 1-2% körül mozgott, valamint a szállodák honlapjai kevéssé helyezik fókuszba a fenntarthatóság és felelősség kérdéskörét annak ellenére, hogy a TripAdvisor összeállításában toplistás zöld szállodaként tűnnek fel, valamint stratégiájuk alapvetően a fenntarthatóságra épül.

A tanulmány rámutat arra, hogy a szállodák valós CSR gyakorlataés a szállodai profilban hangsúlyozott ismérvek között jelentős eltérések lehetnek.

A tanulmány javaslatokat is megfogalmaz, melyek a szállodák CSR profiljának fejlesztését irányozzák elő. Ilyen lehet például az elismert CSR/zöld tanúsítványok beszerzése, mely felkelti a fenntarthatóság iránt érdeklődő vendégek figyelmét, a helyi közösséggel való közös munka kialakítása, vagy a munkavállalók CSR iránti elköteleződésének láthatóvá tétele.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.