A tettek embere

Szerző: Németh Andrea

 2013. november 17. 15:52

Boldizsár Péter már 24 éves kora óta igazgat szállodákat, idén nyár óta a Demjén melletti Cascade-ot. De ha úgy hozza az élet, ma is beáll a kollégákat kisegíteni.

– A Balatonnál, Siófokon cseperedtél fel. Ez eleve determinált a szállodás pályára?

– Nem, dehogy! Igaz, hogy gyerekkoromban sok nyarat eltöltöttem a vendéglátásban, de én pilóta akartam lenni! Tudom, sok kisfiú álma ez, de én tettem is érte: a vitorlázórepülésig jutottam. Viszont egészségügyi okokból – a szemem miatt – nem mehettem tovább. Így végül mégis az idegenfogalomban kötöttem ki. Első körben nem vettek fel a főiskolára, így pincérkedni kezdtem a SZOT Ezüstpartban. Dolgoztam az NDK-ban is, ahol tökéletesíthettem a német tudásomat.

Később, már munka mellett, levelezőn tanultam a főiskolán. Kezdetben szállodaportásként dolgoztam a Pannóniánál, a Vénusz Hotelben, az iskola után pedig egy szerencsés vezetőváltás révén – az akkori Motel Igazgatóságon belül –
24 évesen szállodavezető lettem.

Mennyire követték egymást tudatosan a pályád állomásai?

– Sok múlt a véletleneken is, mondhatni, jókor voltam jó helyen. A Pannónia Szállodavállalatnál egészen 1993-ig dolgoztam, kezdetben szállodavezetőként, aztán szállodaigazgatóként. De amikor itt elkezdődtek az átalakítások, épp megnyílt a Hotel Janus Siófokon, odamentem. Közben megismerkedtem Barna Sándorral, aki a Palace-komplexumot akkor alakította át, kibővítve a középkori étteremmel. Nála helyezkedtem el, közben elvégeztem a Külkereskedelmi Főiskolát is. Aztán a szívem mégis visszahúzott a szállodaiparba.

Abban az időben hirdették meg a döbröntei Hotel Hasik igazgatói pozícióját – megpályáztam, felvettek. Ott találkoztam Farkas Józsefékkel, akik törzsvendégként jártak hozzánk, és akkor vásároltak meg egy ingatlant Ráckevén, amiből a Kék Duna Wellness Hotel lett. Elhívtak, és a hotelt a pre-openingtől egészen 2004-ig irányítottam igazgatóként. Ott ismertem meg Varró Zoltán belsőépítész barátomat is, akivel azóta „kísérjük” egymást állomásról állomásra. Ráckevét Bikal és a Puchner Kastélyszálló követte. Ám amikor a kisfiam iskolás korba lépett, a feleségem azt kérte, ha lehet, jöjjek közelebb. A siófoki Azúr épp akkor keresett üzemeltetési szakembert – megpróbáltam, bejött. Horváth Tibor vezérigazgató mellé kerültem, akivel már ismertük egymást a Pannóniából. Egészen idén nyárig vittem a házat, 2011 augusztusától szállodaigazgatóként. Aztán most, amikor a fiam középiskolás lett, ismét új kihívások találtak meg a Cascade-dal.

– Miben lesz más ez a feladat?

– A szálloda 50 szobás, és mellette van egy termálfürdő is, amely hajnali kettőig tart nyitva; a vendégek a csillagos ég alatt fürdőzhetnek a forró termálvízben. Hamarosan megnyílik a hegy belsejébe vájt élményfürdő is, amely igazi kuriózum, olyan, mintha egy kráterben lennénk, csúszdarendszere pedig 414 méteres. Mindezt másnak és másképp kell értékesítenünk, és az üzemeltetésben is máshol lesznek a hangsúlyok.

– Te szigorúbb, amolyan „régi vágású” vezetőnek tartod magad, vagy inkább közvetlenebb, lazább vagy?

– Megkövetelem a teljesítményt, de mindenképpen közvetlenebb stílust képviselek. Viszont ez sosem abban nyilvánul meg, hogy túl lazán veszem a dolgokat. Éppen ellenkezőleg: ha látom, hogy nem boldogulnak a kollégák egy adott feladattal, igyekszem kisegíteni őket, sőt gyakran én magam is beállok melléjük.

Akadtak rendezvények, amikor összecsaptak a hullámok a fejünk felett. Az egyik hotelben például épp egy utazásszervező tanulmányútját láttuk vendégül, telt ház mellett, és egyik napról a másikra felállt a séf. Ott maradtam egy tanulóval és egy konyhalánnyal, és közel 100 főre meg kellett oldanunk a reggelit, az ebédet és a vacsorát, nem egy napig, hanem egy teljes hétig! Nem volt mit tenni, beálltam főzni. De előfordult olyan is, hogy a szobaasszonyok kijelentették, teljesíthetetlen a szintidő – erre én átöltöztem és megcsináltam.

Az is megtörtént, hogy a tulajdonos ragaszkodott hozzá, bécsi szelet szerepeljen az étlapon. De nálam az kizárólag borjúból készülhet. Igen ám, de a szakács sorozatosan rágósra készítette el a húst. Mivel a nagybátyám hentes volt, így értettem a dologhoz, úgyhogy a harmadik-negyedik ilyen probléma után megrendeltem a húst, és szépen kiinaltam, kihártyáztam. Mondtam, ez az elvárás holnaptól. Az illető másnap felmondott...

– Miben érzed magad a legerősebbnek?

– Mindig fontosnak tartottam, hogy sokat legyek a vendégek között. Ez nekik is sokat jelent, személyesebbé teszi a szolgáltatást, a pozitívumok és a problémák is gyorsabban eljutnak hozzám. Amikor váltottam, a vendégek gyakran törzsvendégek lettek az új helyen is.

A kulcsszó szerintem a törődés, a gondoskodás, az odafigyelés, ezek a klasszikus vendéglátás ismérvei, ezekben hiszek. Ha pedig ezt látják tőlem a kollégák, ők is hasonlóképpen viselkednek.

– Mivel töltöd szívesen a szabadidőd? Te magad milyen vendég vagy?

– Szabadidő? Ritka kincs! Olyankor megpróbálok kiszakadni a hétköznapokból, nem vagyok egy problémás típus. Szeretem, ha a műfaj szálloda, azon belül wellness, jó gasztronómiával megspékelve. Szívesen utazom el belföldi hosszú hétvégékre a családommal, de sok helyre eljutottam a világban, szeretek mindig valami különlegeset választani, amiből adott esetben még valamit hasznosítani is tudok. Las Vegasban például azt tanultam meg, hogy milyen elképesztő profizmussal kezelik és differenciálják az adott komplexumon belül működő vendéglátóhelyeket, stílusban és árfekvésben egyaránt.

Nagy szenvedélyem még a motorozás, a túrázás, de balatoni srác lévén szeretek vitorlázni is, és minden egyéb lehetőséget, amelyet a tó nyújt. Most, hogy elköltöztem, a hétvége általában a családé, a pihenésé.

 


 

PROFIL

Iskolák: Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskola (vendéglátó-ipari üzemgazdász), Külkereskedelmi Főiskola (nemzetközi marketing szakközgazdász)

Zene: U2, Ákos

Könyv: Erich Maria Remarque: Három bajtárs

Film: Szemtől szemben, Casino

Színész: Robert De Niro

Sport: kézilabda, kosárlabda

Szabadidõ: gasztronómia, motorozás

Kedvenc étel: pácolt grillezett tarja tejfölös uborkasalátával

Kedvenc ital: „most” Sauska Cuvée 7 Siklós 2009

Csillagjegy: Nyilas