Könnyid László visszatér a Magyar Turisztikai Ügynökség élére

Forrás: turizmus.com

 2023. október 17. 07:24

2024. január elsejétől Könnyid László a turisztikai csúcsszervezet vezérigazgatója, aki az ágazatirányítás területére alig másfél éves kihagyás után tér vissza. A Turizmus.com-nak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) átalakulásáról és a jövőbeni tervekről adott interjút.

Korábban 2019-től egészen 2022 májusáig látta el az MTÜ turizmusstratégiai, majd turizmusszakmai és általános vezérigazgató-helyettesi feladatait. 2022 októberétől viszont a Magyar Turisztikai Minőség Tanúsító Testület (MTMT) ügyvezetőjeként dolgozott. Miért döntött úgy, hogy most visszatér az MTÜ-be?

Valóban, közel négy éven át – ha lehet így mondani – a turizmus aranykorában voltam az MTÜ egyik felelős vezetője. Vezérigazgató-helyetteseként akkor az ágazat átfogó problémáival foglalkozhattam. A meghatározó infrastrukturális fejlesztések, a fejlődés, a szakmai építkezés időszaka volt ez, amelyet a 2019-es rekordév zárt le. A következő évben megjelent ugyanis a Covid-járvány, aminek hatására ezt a fajta munkát felváltotta egy, elsősorban a válságmenedzsmentre fókuszáló feladatkör. Különösen, amikor megkezdődött az orosz–ukrán konfliktus, amely a háborús infláció és az energiaválság következményeivel tovább terhelte az ágazatot. Ez viszont már szemléletében is más szakembert kívánt.

Ekkor érkezett az MTMT felől egy olyan kihívás, amely ismét szorosabb szakmai elmélyülést kívánt és tett lehetővé. Büszkeséggel tölt el, hogy pályára állíthattuk az új hazai minőségtanúsító védjegyrendszert. Ez nemcsak a vendégek, hanem a szolgáltatók és attrakciók számára is fontos iránytűként szolgál a minőségi élménykínálat kialakításához.

Idén viszont már azt láthattuk, ahogy az első 9 kilenc hónap adataival összességében sikerült elérni, és egyes mutatószámokban pedig meg is haladni a 2019-es adatokat. Ekkor jött Guller Zoltán elnök úr mostani felkérése, hogy legyek az MTÜ vezérigazgatója. Az elmúlt valamivel több mint egy év egyúttal a feltöltődés időszaka is volt, jutott idő a külföldi tapasztalatszerzésre, szakmai látóköröm szélesítésére is, amit az új pozíciómban naponta kamatoztathatok majd.

Könnyid László 2024 januárjától tölti be az MTÜ vezérigazgatói posztját

Fotó: MTÜ

Az új vezetés új feladatokat is kap?

Igen, 2024-től új feladatok várnak a Magyar Turisztikai Ügynökségre. Eddig a turisztikai fejlesztéseken volt a fókusz, de a fejlesztések mostanra lezárulnak, már megfelelő mennyiségű turisztikai kínálat áll rendelkezésre. Az elmúlt év arról szólt, hogy a számok visszaálljanak a Covid előtti szintre, most pedig már lehet azzal is törődni, hogy a magasabb költésű, minőségi turistákra is fókuszáljunk. Ugyancsak szélesebb látókört és erősebb nemzetközi fókuszt igényel, illetve a szinergiák kiaknázását kínálja, hogy jövőre hazánk látja el az EU soros elnökségének feladatait. Mindez egyúttal új, friss nézőpontok megjelenítését is igénylik az ágazat operatív irányításában. Dolgozunk például azon, hogyan lehet külön egységként kezelni Budapest és a vidék turizmusát, hiszen más a feladat a fővárosban és más a feladat vidéken.

Tud esetleg további konkrétumot mondani, hogy mik lesznek új pozíciójában a legfontosabb feladatok?

Adatalapú országmarketing, értékesítés, erősebb szabályozási környezet – ezek a következő időszak kulcsszavai. Elsődleges feladat, hogy elegendő számú vendég és vendégéjszaka adjon erős alapot a turizmus visszaépítéséhez.

A feladat a régi, azaz 2030-ig 16 százalékra kell emelni a turizmus GDP-hozzájárulását, és el kell érnünk az 50 millió vendégéjszakát. Úgy szeretnénk ráadásul elérni azt a célt, hogy Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai desztinációja, hogy nem több, hanem többet költő turistát hozunk Magyarországra, elkerülve a túlturizmus kedvezőtlen hatásait is. Ezeknek a célkitűzéseknek az elérése a jelenlegi, kihívásokkal és folyamatos változásokkal teli környezetben új megközelítéseket kíván: új sales tevékenységet, erőteljesebb nemzetközi piaci jelenlétet és adatvezérelt, célzott marketinget ezen a területen is. Úgy gondolom, hogy az ágazat továbbfejlődésének a kulcsa a kiváló értékesítési tevékenység, erre fogunk fókuszálni.

Azt tapasztalatom, hogy a turistákért folytatott kiélezett versenyben az élenjáró országok a sales tevékenységüket erősítik, nekünk ráadásul adatok is rendelkezésre állnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) köszönhetően, így minden adott a sikeres munkához. Az elkövetkező évben a Magyar Turisztikai Ügynökség tevékenységében a fókuszt még inkább az értékesítés és a szabályozási környezet erősebb alakítása váltja fel. Kiemelten fogunk figyelni arra is, hogy a MICE szegmenst minél inkább Budapestre és Magyarországra vonzzuk. Célunk, hogy a fővároson túl  vidéken is növekedjen a hivatásturisztikából származó bevétel és vendégéjszakaszám. Személyes szívügyem, hogy a vidéki gyógy- és wellnessturizmus lehetőségeit még inkább kiaknázzuk a következő években.