Belehúzott a magyar turizmus a főszezonban – nyárértékelő az MTÜ-től és az MSZÉSZ-től (podcast)

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. október 05. 18:23

A látogatóforgalom Covid kiváltotta ingamozgásáról, a lassan induló, de jól véghajrázó balatoni főszezonról, és a fővárosi szállodák árképzési tartalékairól is szó esett a szezonértékelő sajtótájékoztatón. Az eseményt követően az MTÜ és az MSZÉSZ elnökével is rövid interjúkat készített a Trend FM.

Soha rosszabb nyári szezont, mint az idei! – kezdte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke az MTÜ, a KSH és az MSZÉSZ közös szezonértékelő sajtótájékoztatóját szerdán. A három nyári hónap vendégszámban (6,2 millió fő), vendégéjszakaszámban (17,1 millió) és a szolgáltatóknál realizált árbevétel tekintetében egyaránt meghaladta 2019, illetve 2022 azonos időszakának adatait – emelte ki az elnök. A nyári szezon eredményei azért különösen jelentősek – tette hozzá – mert június és augusztus között keletkezik az éves vendégéjszaka-forgalom 43%-a.

A 2023. június 1. és augusztus 31. között érkezett 6,2 millió vendég 1%-kal több volt, mint 2022 azonos időszakban és 6,3%-kal több, mint 2019-ben.

 

Ingamozgást okozott a Covid

„A Covid miatt egyfajta ingamozgást figyelhettünk meg" – magyarázta Guller Zoltán az elmúlt években megfigyelhető jelenséget, hiszen 2020-ban és 2021-ben mesterségesen volt magasan tartva a belföldi-, és alacsonyan tartva a beutazó turizmus. 2023-ban azonban az inga elindult visszafelé, visszaállítva a turizmus egészséges egyensúlyát. Elmondása szerint előre látható és természetes jelenség, hogy idén sokkal több magyar ment külföldre, ehhez képest pedig csökkent a belföldi turizmus, viszont végre nagy számban érkeztek hozzánk a régóta várt külföldi turisták.

Az év értékelésekor továbbá figyelembe kell venni azt is, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt a rendszerből 800 ezer vendégéjszaka hiányzik – tette hozzá a beutazó turizmus számait is ismertetve az MTÜ elnöke, hangsúlyozva, hogy a csökkenő belföldi forgalom mellett dinamikusan erősödő külföldi érkezésszám jellemezte az elmúlt 3 hónapot.

 

Újra hasít a főváros

A budapesti eredmények elemzéséből jól látszik a fővárosi turizmus visszaépülése. A vendégéjszakák száma 3,5 millióról 4 millióra, a vendégek száma 1,3 millióról 1,5 millióra nőtt 2022-höz képest, a szálláshelybevételek 82 milliárd forintról 110 milliárd forintra emelkedtek. Hogy a belföldi turizmus is felfedezte Budapestet, abban az atlétikai világbajnokságnak és a Szent István-napi eseménysorozatnak is jelentős szerepe volt. Egyes mutatókat tekintve a fővárosi szállodák a környező országokban üzemelő versenytársaknál is jobban szerepeltek.

Az MTÜ, a KSH és az MSZÉSZ közös szezonértékelő sajtótájékoztatója

Fotó: MTÜ

A vidéki számokban (4,7 millió vendég, 13,6 millió vendégéjszaka) tavalyhoz képest ugyan 4%-os az elmaradás, 2019-hez képest viszont 10%-os növekedés van. A június–augusztusi vidéki vendégéjszakák 42%-át a Balatonnál mérték. Érdekesség, hogy a 18 év alattiak közül a legtöbben a Balatont választották, a legnőiesebb településnek pedig Balatonszabadi bizonyult, ahol 71% volt a hölgy vendégek aránya az NTAK-ban rögzített adatok szerint.

Guller Zoltán kiemelte azt is, hogy az időjárás nem kedvezett a szezonnak,  alacsonyabb volt idén a hőmérséklet a tavalyinál, az időjárási adatok és a vendégszám közötti korreláció pedig egyértelműen kimutatható.

„Ennek ellenére minden esély megvan arra, hogy a magyar turizmus legjobb évét könyveljük el. Továbbra is azon dolgozunk, hogy 20 millió, fele részben magyar, fele részben külföldi turistát hívjunk Magyarországra, akik 50 millió vendégéjszakát töltenek el nálunk" – zárta szavait az MTÜ-elnöke.

 

Nehéz kezdés után jó véghajrá

Az NTAK adatai korrelálnak a Magyar Szállodák és Éttermek  Szövetségének (MSZÉSZ) számaival – egészítette ki az elhangzottakat Flesch Tamás, a szervezet elnöke. Örömtelinek nevezte, hogy a szezon végén jobb eredményeknek örülhet a szakma, mint amire a szezon eleji pillanatfelvételekből következtettek. A Balatonnál nehezen indult és kiutazásfüggő volt a forgalom, de a szezont végül a szállodák számára is megnyugtató eredménnyel fejezték be, a belföldi vendégek jelenlétének is örülhettek.

„Összességében a belföld tekintetében is eredményes szezont zárt a szállodaipar" – emelte ki az elnök.

Budapest visszatért abba a „ligába", ahová tartozik, és a jövőben akár ennél feljebb is tud kerülni. A forgalomnak kifejezetten jót tettek a merészebb árazást megengedő, nemzetközi események, az i-re az atlétikai vb tette fel a pontot.  „Budapest egyáltalán nem drága, sőt, komoly lehetőségünk van euróban áremelést elérni, és erre szükség is van" – tette hozzá Flesch Tamás. Meggyőződése, hogy a vidék ár-érték arányban a jövőben is jobb alternatívát tud biztosítani, mint a környező országok.

Közvetlenül a sajtótájékoztató után a Trend FM rövid rádióinterjút készített Guller Zoltánnal és Flesch Tamással, a két felvételt alább hallgathatja meg.

Még több statisztikai adatot az idei szezonról az MTÜ által tegnap kiadott közleményben talál, amelyet lapunk ebben a cikkben dolgozott fel.