Fürdőfesztiválok és más programok - Tánc a medencében

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 12:10

Az, hogy a vizes létesítmények programokkal rukkolnak elő vendégeik szórakoztatására, nem újdonság, a létesítményvezetők viszont már tudatosan használják az eseményeket a szezon meghosszabbítására, a gyengébb időszakok forgalmának fellendítésére, új célcsoportok megszólítására.

A legtöbb létesítmény ma már éves programterv szerint, akár egy évre előre gondolkodva ütemezi műsorát, az önkormányzati tulajdonban lévő egységekben összehangolják a városi, illetve a fürdőben megtartott aktivitásokat. Jelentőségüket az is mutatja, hogy a kisebb és nagyobb fürdők egyaránt külön menüpontban hirdetik meg eseményeiket honlapjaikon, kommunikációjuk a közösségi eszközökön is főleg a koncertekről, családi napokról, éjszakai fürdőzésekről szól. Általános vélekedés, hogy a főszezoni programok elsősorban jutalom jellegűek, erősítik a márkát, viszont jelentősen nem emelnek az egyébként is magas kihasználtságon, a gyengébb időszakok forgalma viszont megnövelhető a jól csengő témákkal.

Szinte minden megkérdezett kiemelte, hogy szívesen csatlakozik a Magyar Fürdőszövetség által meghirdetett országos kampányokhoz, értékelik az újabb és újabb ötleteket.

 

Családi vasárnapok Igalon

„A tavaly januárban hivatalba lépett új ügyvezetővel, Pozsár Mónikával közösen a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetünk a gazdag és színes programkínálat kialakítására az Igali Gyógyfürdőben” – tájékoztatta lapunkat Gellért Attila marketingvezető, hozzátéve, hogy idén először az éves programfüzetet is sikerült már év elején kiadniuk. A korábban népszerű, aztán évekig szünetelő Igali Fürdő Napokat tavaly újra megtartották, a háromnapos kavalkád ebben az esztendőben július 8–10. között szórakoztatja a fürdőzőket és a külső vendégeket, ingyenesen. A 2015-ben bevezetett „családi vasárnapok” idén is folytatódnak a külső medencék nyitva tartása alatt. Ezeken a napokon a gyermekeknek színes programokkal és kedvezményes belépőkkel kedveskednek.

A nyári forgalmat és a fiatalok arányát Igalon éjszakai fürdőzésekkel, sportnapokkal, strand-fesztivállal és az úszómedencéknél megtartott beach-partikkal növelik, az idősebb generációt zenés fürdőzésekkel szórakoztatják. Ősszel Halloween partit, német vendégeikre gondolva Oktoberfestet szerveznek, szilveszterre neves fellépőket hívnak. Tavaly több mint 50 fellépő, köztük sok sztárvendég fordult meg a fürdőben. A programok megvalósítására évi 7-8 millió forintot fordítanak. A vendégek meghálálják a törődést: a kiemelkedőnek számító tavalyi évben 140 ezer főről 192 ezerre ugrott a látogatószámuk.

 

Bereki víg napok

A Berekfürdői Termál- és Strandfürdőben egyenletesen nő a rendezvények látogatottsága. Idén 10-15 millió forintos forrást különítenek el erre a célra, a programokat az önkormányzattal és a TDM-szervezettel kooperálva valósítják meg – tudtuk meg Schmotzer Norbert rendezvényszervezőtől. A „buliszezon” programjaival elsősorban a főszezoni vendégeknek kedveskednek. A kínálatban koncertek, nótaműsorok, operettek szerepelnek, fürdőbált júliusban és augusztusban összesen négy alkalommal tartanak. Legjelentősebb fesztiváljuk, a Bereki Vigasságok augusztus 12–14. között várja az érdeklődőket. Az események a kis- és a nagyszínpadon zajlanak, utóbbi előnye, hogy az ottani programok a medencében ejtőzve is nyomon követhetők. A szezon meghosszabbítására a tavaly augusztusban átadott fedett részben tavasszal és ősszel éjszakai fürdőzéseket hirdettek meg, szép eredménnyel. A következő év fellépőit igyekeznek novemberben, decemberben fixálni, hogy a tavaszi utazás kiállításokon terjesztett Bereki Ajánló már fix programsorozattal jelenhessen meg.

 

Cserkeszőlőn minden ünnepet kihasználnak

A Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyá­szati Központban kulturális szervező gondoskodik a község és a fürdő programjainak megvalósulásáról. Mozgalmas pihenés vár az ideérkezőkre is, hiszen szinte minden nagyobb ünnephez programmal kapcsolódnak, nem hagyják ki a Magyar Fürdőszövetség által meghirdetett eseményeket és a különböző világnapokat sem. A szezon a majálissal indul, ezt követi a gyereknap, majd a Szent Iván-éj és a Családi Nap. A kétnapos Országos és Nemzetközi Nyugdíjas Találkozót pedig immár 19. alkalommal rendezik meg idén. A július 14–17. között esedékes Cserke Vitéz Napok ebben az esztendőben jubilál, lesz Motoros Nap és Nyárbúcsúztató is. Novemberben tökfaragásra várják a fürdőzőket. Az adventi forgatagot a fürdő utcájában szervezik. Télen és rossz időben a fedett fürdő galériaszintje, jó időben és nyáron a strandfürdő szabadtéri színpada szolgál a fürdő és a település honlapjain, továbbá a közösségi médiában népszerűsített események helyszínéül – tájékoztatott Zsombik Miklós egészségturisztikai referens.

 

Sok kis plusz Komáromban

A Brigetio Gyógyfürdő Komárom szintén szívesen csatlakozik a fürdőszövetség kezdeményezései­hez, tapasztalatuk szerint a belépőjegyárakat érintő akciók a legkedveltebbek – mondta el Radics Török Tímea marketingvezető.

A programok összeállításánál a helyiekre és a messzebbről érkező vendégekre egyaránt gondolnak, igyekeznek a fürdőzést plusz tartalommal ellátni, a város egyéb látnivalóit is bemutatni. A tavalyi gyereknapon életmentő bemutatókkal a fürdőzés veszélyeire hívták fel a figyelmet és közlekedési versenyt szerveztek, idén a kultúra és a hagyomány kerül a fókuszba.

A strandkönyvtár szolgáltatásuk május végén debütál, később is lesz lehetőség beiratkozásra, magyar és német nyelvű könyvek kölcsönzésére, folyóiratok böngészésére. A Mesterportán pedig mesterségbemutatókkal várják a fürdőzőket. A tavalyi évben általános sportnap helyett Sportágbörzét tartottak a Komáromban elérhető sportágak bemutatkozásával, idén erre július 16-án kerül sor. Legjelentősebb eseményük, a Csobbanó Fesztivál dátuma július 23., a gyógyászati szolgáltatások bemutatására is módot adó Egészségnapot pedig augusztus 7-én tartják. A havi gyakoriságú éjszakai fürdőzések a hidegebb hónapokban is jó forgalomösztönzők.