400 ezer euróért repít turistákat a világűrbe a Virgin Galactic – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. július 03. 14:14

Három utassal a fedélzetén múlt csütörtökön végrehajtotta első kereskedelmi űrrepülését a Virgin Galactic. A következő repülést augusztus elejére tervezik, egy jegy 400 ezer euróba kerül.

Korábban történt

Három utassal – az olasz légierő két tisztjével és egy olasz űrkutató mérnökkel –, valamint több legénységi taggal a fedélzetén június 29-én végrehajtotta első kereskedelmi űrrepülését a Virgin Galactic űrrepülési vállalat.

A VSS Unity űrhajó az amerikai Új-Mexikó államban lévő űrrepülőtérről szállt fel az anyarepülőgéppel együtt, majd 14 kilométeres magasságban levált a hordozóról, és a világűr széléig emelkedve rövid utat tett meg az űrben. Az utasok mintegy tucat kísérlethez gyűjtöttek adatokat az utazás alatt, és egy rövid időre elhagyták az ülésüket is, hogy megtapasztalják a súlytalanságot.

A Virgin Galactic három olasz utassal a fedélzetén teljesítette első kereskedelmi űrrepülését június 29-én

Fotó: YouTube / Virgin Galactic

A brit milliárdos Richard Branson cége mintegy húsz éve dolgozik azon, hogy megkezdhesse a turisztikai célú űrrepüléseket, közben többször is kudarcot vallott.

Ráadásul nem a Virgin Galactic az egyetlen cég, amely fizetőképes extrémturistákat akar a világűrbe repíteni. Jeff Bezos, az Amazon alapítója és cége, a Blue Origin már több utast küldött az űrbe. A másik versenytárs Elon Musk és űrutazó cége, a SpaceX, amely eddig két teljes magánmissziót hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra.

Maga Branson 2021 júliusában tíz nappal Bezos előtt tett egy űrutazást.

 

A Titan kísérleti tengeralattjáró két héttel ezelőtti, öt ember életét követelő katasztrófája óta egymásnak ellentmondó érvek hangzanak el az extrém turizmus efféle formáival kapcsolatban. Megfigyelők szerint a Virgin Galactic is még kipróbálatlan technológiákat alkalmaz – írja a handelsblatt.com.

A cég azonban víziója igazolásának tekinti az első sikeres repülést. A következő kereskedelmi űrutazást már augusztus elejére tervezik, ezúttal „privát asztronautákkal”. A közel másfél órás kirándulás kb. 450 ezer dollárba (400 ezer euróba) kerül.A Virgin Galacticnek valószínűleg jól jön az űrturisták pénze. A vállalat részvényeinek árfolyama tavaly ősz óta négy dollár körüli mélységben tengődik, igencsak elmaradva a korábbi 50 dollár feletti csúcstól.

A vállalatnak 2023 első negyedévében 159 millió dollár nettó vesztesége volt. Másfél hete pedig közel ötödével esett a részvények árfolyama, miután a cég közölte, hogy legfeljebb 400 millió dollár értékben új részvényeket bocsát ki, felhigítva ezzel a meglévő papírok részesedését. Az elmúlt tíz hónapban már 300 millió dollár értékben bocsátottak ki részvényeket.

Egy befektető szerint azért döntött így a cég, mert sürgősen készpénzre volt szüksége az űrturisztikai flotta kiépítéséhez, a lépéssel azonban sok befektetőt feldühített.

 

Az űrturizmus kora kezdődik

Ulrich Walter, a Müncheni Műszaki Egyetem űrtechnológia professzora szerint az űrturizmus korának kezdetét éljük. A tudós úgy gondolja, hogy az űrutazások árai idővel drasztikusan csökkennek majd.

Walter 1993-ban majdnem tíz napot töltött az űrben a Columbia űrsiklóval, és alapvetően pozitívan áll hozzá a világűr-tömegturizmus lehetőségéhez. „Aki egyszer is látta onnan a földet, rájön, milyen sérülékeny a bolygó, és azt is felfogja, hogy mennyire mesterségesek az országhatárok” – mondja.