A biológiai sokféleség a Pilisi Parkerdőben

Forrás: turizmus.com

 2016. május 23. 15:33

Amikor a Budai vagy a Visegrádi-hegység, a Pilis vagy a Gödöllői-dombság turistaútjait járjuk, néhol csaknem „belvárosi” forgalommal, találkozunk. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt erdőket a felmérések szerint évi mintegy 25 millióan látogatják.

A biodiverzitás megőrzése, a fajok kipusztulásának megelőzése az élőhelyek megtartása a XXI. század egyik legnagyobb globális kihívása. A Biológiai Sokféleség május 22-i világnapja alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményben tájékoztatott szakmai munkájának főbb elemeiről.

A turista- és kerékpárutak felújítása, építése, a kilátók és más, a turisztikai vonzerő növelését célzó beruházások mellett a Pilisi Parkerdő Zrt. sok olyan természetvédelmi szakmai munkát végez, amelyek tán kevésbé látványosak, nem is a turizmus intenzitásának növelése a céljuk, viszont hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzésének globális feladatához, a területen található természeti értékek megismeréséhez.

Az erdőgazdálkodás során az, erdei élőhelyek és fajok megőrzésének egyik legsikeresebb szakmai módja az úgynevezett örökerdők kialakítása, mely Magyarországon a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével kapcsolódik szorosan össze. A Pilis szívében, Dobogókő közelében található Mexikó-puszta, ahol a Pilisi Parkerdő Zrt. 1999-ben indította el az örökerdők kialakítására irányuló szakmai programját. Innen indult útjára az azóta Magyarországon mind elterjedtebb, úgynevezett örökerdő, (vagy más néven szálaló) erdőgazdálkodás, amelynek lényege, hogy az erdészek egyenként, vagy kicsi csoportokban termelik ki a fákat, minden egyes fa esetében külön-külön mérlegelve az erdőben betöltött szerepüket.

2001-ben a Pro Silva Hungaria Egyesület Magyarország első olyan bemutató területévé nyilvánította a mexikó-pusztai mintaerdőt, ahol természetes folyamatokon alapuló, folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodást, az örökerdő-gazdálkodás bevezetését és működését lehet tanulmányozni. Az örökerdők a biológiai sokféleség megőrzésének legkiválóbb eszközei.

2012 és 2015 között a „Természetvédelmi fejlesztések a Pilisi Parkerdőben” elnevezésű projekt keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. a pilismaróti Miklós-deák-völgyi vizes élőhelyek rekonstrukcióját, erdei kistavak rehabilitációját, invazív fafajok visszaszorítását végezte el. Az élőhely-megőrzési projekt eredményeként kitakarították a kétéltű fajok számára fontos erdei kistavakat, a Miklós-deák-völgyben elbontották a tájat régóta elcsúfító betongátakat, és helyettük a vízi élőlények mozgását lehetővé tevő vízrendszert építettek ki.  A projekt közvetett, hosszú távú célja a hazai a védett természeti területek és a Natura 2000 területek kedvező természeti állapotának elérése és fenntartása.

Mindemellett a Pilisi Parkerdő Zrt. számos, például a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és más szervezetekkel közös, a biodiverzitás megőrzését célzó programban vesz részt. Ilyen programok óvják a Pilisi Parkerdő területére visszatelepült fekete gólyák élőhelyeit, az uráli baglyok és a kuvikok fészkelőhelyeit, de a Parkerdő munkatársai a területen élő denevérek és kétéltűek aktív védelmében is részt vesznek.

Mexikó-puszta