A budapesti taxizók negyede használ taxirendelő appot

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 16. 16:59

Átlagosan hét kilométert tesznek meg az utasok taxival Budapesten egy-egy utazásuk során, ami nagyjából háromezer forintba kerül.

A Főtaxi ezerfős, reprezentatív közvélemény-kutatása a budapestiek taxizási szokásait vizsgálta. A válaszadók több mint fele évente legalább egyszer taxizik, főként alkalomszerűen, és a számlát nem céges kártyával, hanem saját zsebből fizeti.Bár a budapesti felnőtt lakosok többsége még mindig az évtizedek óta megszokott telefonos, diszpécseres módszert választja, de egyre többen részesítik előnyben a digitális megoldásokat is.

A legtöbben még mindig telefonon hívják a budapesti taxikat

Fotó: alapjarat.hu

A válaszadók legtöbbje egy-két, utazáshoz használt alkalmazást tölt le a telefonjára. Ezek közül a legnépszerűbb a Google Maps, majd ezt követi valamilyen forgalomfigyelő applikáció vagy a tömegközlekedést előnyben részesítők esetében a BKK Futár.

Mindezek mellett a válaszadók 26 százaléka használ valamilyen taxirendelő appot is. Több mint kétharmaduk szerint ugyanis ezzel a megoldással sokkal gyorsabban lehet nemcsak taxihoz, de információhoz is jutni, hiszen könnyebben lehet ellenőrizni, hogy mikor érkezik meg az autó.

A legfontosabb elvárás egy taxirendelő alkalmazással szemben, hogy pontos és megbízható legyen – derült ki a felmérésből. Ezt követi az a szempont, hogy gyorsan érkezzen meg az autó, valamint könnyű legyen használni a felületet.

Érdekesség, hogy az applikáció gyorsasága nem a Z, hanem az Y generációnak a legfontosabb, a korosztály 72 százalékánál ez döntő szempont. A könnyű használhatóság és az utazás várható költségének kalkulálása a felnőtt korosztályok körül az X generáció tagjai számára leginkább döntő tényező.

A Főtaxi Magyarországon először indított mobil alkalmazást a taxis piacon 2015-ben. Az applikáció most további új funkciókkal bővült, a csendes sofőr funkció bekapcsolásával például diszkréten jelezhetjük, ha éppen nincs kedvünk csevegni az utazás során, a felvételi pont meghatározása funkció pedig megmutatja, hogy hol tudunk a legközelebb beszállni a taxinkba.