A Mátra Ringgel startol el szombaton az idei hegykerülő kerékpártúra-sorozat

Forrás: turizmus.com

 2023. április 26. 11:30

Újra Ringbe hívja az ország bringásait a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ). Folytatódik a 2022-ben életre hívott Ring hegykerülő kerékpártúra-sorozat, amelynek eseményein Magyarország középhegységeit kerülhetik meg a kerékpárosok.

Újra Ringbe hívja az ország bringásait a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ). Folytatódik a 2022-ben életre hívott Ring, hegykerülő kerékpártúra-sorozat, amelynek eseményein Magyarország középhegységeit kerülhetik meg a kerékpárosok.

A kerékpártúra-sorozat tavalyi öt helyszíne idén további kettővel bővült, így valóban országos túrasorozattá nőtte ki magát a kezdeményezés.

Az idei első túra április 29-én startol a Mátra Ringgel. Újdonságként azok a túrázók, akik mind a 7 helyszínt sikerrel teljesítik, egy egészen különleges, összeilleszthető éremgyűjteménnyel is gazdagodnak. Érdemes lesz gyűjteni az érmeket, hiszen az egyes események érmei egy "kirakós" darabjai.

A Ring sorozat ötlete azon a megfigyelésen alapul, hogy a kerékpárosok fő célpontjai a tavak, amelyeket szinte mindenki szeret körbebiciklizni. Azonban nemcsak tavakat, hanem hegyeket is hasonló módon megkerülhetünk. Így indult el az Aktív Magyarország támogatásával 2022-ben az ország középhegységeit bebarangoló túrasorozat. Mindegyik helyszínen két távon lehet indulni, egy hosszú, általában 100 km körüli nehezebb útvonalon és egy rövidebb, teljesen átlagos edzettséggel teljesíthető 40-50 km-es útvonalon. Mindegyik helyszín esetében közös pont, hogy az útvonalak többségében biztosított nyomvonalon haladnak, jellemzően aszfalt úton, így trekking kerékpárokkal is teljesíthetők.

2023-ban hét hegyet is megkerülhetünk a teljesítménytúrákon

Fotó: MAKETUSZ

A Ring sorozat célja, hogy minél többen fedezzék fel az ország középhegységeinek legszebb részeit két keréken, illetve ismerjék meg a kevésbé ismert erdei kerékpározható útvonalakat. A helyszínek kijelölésénél fontos szempont volt, hogy a túrázók minél látványosabb részeit érintsék egy-egy területnek. Ezek a rendezvények nem versenyek, mindenféle kerékpárral, akár elektromos rásegítésű biciklivel is teljesíthetők a túrák. A Ring sorozat állomásai túlmutatnak a kerékpározáson: a legtöbb helyszínen a szervezők egész hétvégére, további kiegészítő rendezvényekkel várják a résztvevőket.

A hegyek és a kerékpáros teljesítménytúra szerelmeseit idén hét helyszínen várják:
április 29. – Mátra Ring
május 20. – Mecsek Ring
július 2. – Pilis Ring
augusztus 12. – Zemplén Ring
augusztus 26. – Zselic Ring
szeptember 23. – Börzsöny Ring
október 7. – Vértes Ring