A párizsi CDG repülőtér készen áll a vakcinák szállítására

Forrás: turizmus.com

 2020. december 09. 13:32

Európa elsőszámú árufuvarozási reptere, a Párizs-Charles de Gaulle rakodómunkásai az ACFA (Francia Légifuvarozási Szövetség) segítségével készülnek fel a Covid-19 oltások szállítására és elosztására.

Az ACFA (Francia Légifuvarozási Szövetség), a Párizs-Charles de Gaulle repülőtér összes szállítmányozásban érintett csoportját (logisztikai szakemberek, rakodók, expressz szolgáltatók és légitársaságok), valamint a francia állami szolgálatokat tömörítő szakmai szövetség már megkezdte azon fő intézkedések azonosítását, amelyeket végre kell hajtani annak érdekében, hogy a repülőtér példamutató szerepet játsszon a jövőbeli Covid-19 vakcinák szállításában és forgalmazásában - adta hírül az Air France légitársaság.

Az elmúlt években a Párizs-Charles de Gaulle repülőtér több rakománykezelő operátora is megkapta a CEIV Pharma tanúsítványt, amely a gyógyszeripari termékek, különösen az oltások szállításának nemzetközi sztenderdjévé vált.

Nemcsak a CDG repülőtér, hanem legfőbb légitársasági partnere, az Air France is felkészült a vakcinaszállítmányok fogadására és továbbítására

Fotó: Air France

Felkészülés a kihívásokra

Az ACFA jelenleg új fejlesztéseken dolgozik annak érdekében, hogy növelje a repülőtér teljesítményét az oltóanyagelosztás két legfontosabb területén, a sebességben és a biztonságban.

•            Sebesség: a vakcinák szállítási idejének minimalizálása. Ezen a területen a főként a vámkezelési eljárások, illetve a teherautók és repülőgépek közötti rakodási idő általános csökkentésére igyekeznek megoldást találni.

•            Biztonság: a műveleteket gyógyszeripari logisztikai szakemberek végzik, akik hosszú távú és világszintű szakértelemmel rendelkeznek.

Az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott, a GDP, illetve a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) által kiadott PHARMA CEIV tanúsítványoknak köszönhetően a Párizs-CDG repülőtér üzemeltetői megfelelnek a gyógyszeripar legmagasabb követelményeinek.

A több mint 3500 négyzetméteres, a +2 és + 8 °C közötti hőmérsékleten tartandó termékek tárolására is alkalmas raktárakkal a Párizs-Charles de Gaulle garantálja az oltóanyagok optimális tárolását.

Egyes vakcinák repülővel történő szállítása esetén pedig a speciális tartályok és csomagolások lehetővé teszik az oltóanyagok akár -80 °C-os hőmérséklet való tartását.

Ezen intézkedések mellett az ACFA támogatni kívánja az IATA által megfogalmazott nézeteket, melyek szerint a jövőben az oltóanyagok gyártási helyei és Franciaország, valamint Franciaország és az oltások célállomásai közötti útvonalakat előnyben kell részesíteni.