A Wiener Linien is beszállt a védőfelszerelés gyártásába

Forrás: turizmus.com

 2020. április 21. 10:57

A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien saját 3D-nyomtatóiban készült arcvédő plexikkel óvja ott dolgozó alkalmazottait.

Bár a koronavírus miatt az osztrák fővárosban is jócskán csökkent a közösségi közlekedés kihasználtsága, ezekben az időkben is szükség van a sínek karbantartására és különböző javítási munkálatok elvégzésére. Az itt dolgozóknak szigorú egészségügyi előírásokat kell betartaniuk, az egyik ilyen az arc előtti védő plexi viselése.

Mivel jelenleg hosszú a várakozási idő, ha valaki ilyen arcvédőkhöz szeretne hozzájutni, a Wiener Linien is beszállt a gyártásba. Jelenleg nyolc, arcvédő elkészítésére alkalmas 3D nyomtató áll a vállalat rendelkezésére.

Arcvédők 3D-nyomtatással

Fotó: © Wiener Linien

Az egyes elemeket számítógépes sablon segítségével előre megtervezik, ezután kezdődhet a gyártás. Maga a plexi egy robosztus PETG (polietilén-tereftalát) műanyagból készül, egy nyomtató körülbelül két és fél óra alatt készít el három ilyen átlátszó védőüveget.

Az elmúlt két hétben a vállalat műhelyében több mint négyszáz plexit nyomtattak ki és osztottak ki a dolgozók között és további kétszáz darab van raktáron.

A közlekedési vállalat egyébként nemcsak arcvédő plexiüvegeket gyárt, varrodáiban textilmaszkok is készülnek. Ugyanis – ahogy az utasoknak – a sofőröknek is kötelező az arc eltakarása a Wiener Linien minden járatán.