Afrika legjobb kávéja a világ legöregebb asszonyával

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. május 20. 14:33

Etiópiába szervezett a közelmúltban tanulmányutat az Ethiopian Airlines magyarországi képviseletét ellátó Aviareps. Kék-Nílus, Tana-tó, UNESCO-világörökség, vésett sziklatemplomok és Lucy, az emberiség legkorábbi ismert őse.

Az utazási irodai dolgozókból és újságírókból álló csoport a látnivalókban bővelkedő ország három települését kereste fel a villámlátogatás során. A Bécsből a fővárosba, Addis Abebába közlekedő járatról átszállva Bahir Darban indult a túra, ahol a Tana-tó szigetekre épült templomait és a Kék-Nílus vízesését tekintette meg a társaság.

Vízesés a Kék-Nílus forrásától nem messze – a száraz évszakban nem az igazi

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Az első nap fénypontja Mária születésének ünnepe volt egy helyi templom kertjében.

Fiúk a templomkertben

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A katolikus időszámítás szerint ezt a napot mi szeptember 8-án ünnepeljük, de Etiópiában nem használják a Gergely-naptárat, hanem az alexandriai vagy kopt kalendáriumhoz igazodnak. Ezért náluk most 2011 van, és a hónapok rendje is más: az etióp kalendárium mind a tizenkét hónapja 30 napból áll, és van egy extra hónapjuk, mely 5-6 napos, szökőévekben. A karácsony és az újév szeptemberben jön el.

A dombtetőre épült templom kertjében döbbenetes élmény volt látni a több tízezer, jórészt fehér lepelbe burkolózó hívőt, akik áhítattal énekelték a vallásos dalokat, miközben a templom falánál a papok áldást osztottak.

Bahir Darban a Tana-tó partján kellemes kirándulóhely

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A város nevezetessége a hatalmas kiterjedésű Tana-tó, melynek számos szigetére épületek kolostorok az évszázadok alatt. Ezek egyikén őrizték egykor a legenda szerint a Frigyládát.

Falu a Tana-tó egyik szigetén

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Bahir Darból az egyik legismertebb etióp látnivalóhoz, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Lalibelába vezetett az utunk. Az 500 kilométeres utat alig 40 perc alatt tette meg az Ethiopian Bombardier Q400-as típusú repülőgépe. Lalibelában két nap állt a rendelkezésünkre, hogy felfedezzük a bazaltsziklákból egy-egy tömbben kivájt templomok sorát.

Lalibela 11 sziklába vésett temploma közül az egyik. Az UNESCO szakemberei emelték fölé a borzasztóan ronda tetőt, amelyet a helyiek el akarnak bontani

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A földi és az égi Jeruzsálemet szimbolizáló, XII-XIII. századi, vésett (nem épített) templomok egyedülálló építmények, egy több ezer éves kőfaragó hagyomány csúcsteljesítményei.

Lalibela legszebb sziklatemplomát Szent Györgyről nevezték el

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A nem mindennapi templomtúra után a helyi piac felkeresése és a helyi ételspecialitások megkóstolása is sorra került.

Etióp iskola belülről: szerény körülmények

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Lalibelában a csoport felkeresett egy iskolát is, a diákok író- és irodaszerekből, rajzeszközökből álló ajándékcsomagot kaptak a magyar vendégektől.

Magyar adomány az etióp iskolásoknak

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A túra végén félnapos Addis Abeba-i városnézés következett, melynek során megtekintettük Lucyt, az emberiség legkorábbi ismert ősének tekintett emberszabású (Australopithecus Afarensis) nőnemű egyedét, amelyet az Afar-medencében találtak, és amelyet az Etióp Nemzeti Múzeumban csekély száz forintos belépőjegy ellenében bárki megnézhet. Ugyanitt látható az ország szentként tisztelt egykori uralkodójának, a kommunista lázadók által 1974-ben kivégzett Hailé Szelasszié császárnak több trónszéke és más értékes tárgya.

Hailé Szelasszié császár diákokkal a Nemzeti Múzeum kertjében

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Etiópia egyebek mellett a kávénak is a hazája, ezért aki jó kávét akar inni, itt bőven lehet benne része. Kultikus hely a To-Ma-Co kávézó, amely 1953 óta pörköli saját ízlése szerint a kávészemeket. Itt is csupán egy százasért olyan kávét iszunk, amilyenről itthon csak álmodozunk.

A To-Mo-Ca kávézó kihagyhatatlan

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Egy autentikus zenével és tánccal fűszerezett esttel zárult a program a Habesha Cultural Restaurantban, ahol a különféle fűszeres szószban felkínált húsok mellé a jellegzetes, palacsintaszerű kenyerüket, az indzserát adják, amelyet a helyiek kanál és villa helyett használnak az étel elfogyasztásához. Az már csak hab a tortán, hogy az indzsera alapanyaga nem búza vagy rozs, hanem a tiff nevű ősi gabonaféle, amely túl azon, hogy rengeteg kalciumot és más ásványi anyagot tartalmaz, még jóformán gluténmentes is.

Kapcsolódó cikkek