Történelmi kincsek bukkantak elő az aszályos folyókból

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 23. 11:15

Folyóink negatív történelmi rekordokat döntő alacsony vízállása miatt több olyan történelmi kincs is felbukkant az elmúlt hetekben, amelyek normális körülmények között sosem, vagy csak ritkán láthatóak. Az esőzéseket követően azonban hamarosan újra víz alá buknak.

A Vámosszabadi közelében – a medvei hídtól kb. egy kilométerre – most újra előbukkant második világháborús hajóroncs látványa nem tartozik a „sosem” vagy „ritkán” kategóriába, mert a sajtó emlékezete szerint legutóbb 2018 októberében volt látható.

A történetét homály fedi, de vélhetően 1945-ben elsüllyedt orosz naszádról van szó, amikor itt húzódott a frontvonal. A Duna medrében nyugvó roncs a hajóközlekedést szerencsére nem zavarta, mert nem hajózási útvonalon fekszik, ezért fel sem merült a kiemelése.Komáromban, a koppánymonostori városrész alatt egy szintén titokzatos hajóroncs tűnt elő a vízből. A brit Royal Air Force repülőgépei 1944 folyamán több mint 1300 darab hajó elleni aknát szórtak le a magyarországi Duna-szakaszra a hajóközlekedés akadályozása, illetve az úszóegységek rombolása céljából.

A „Gardening” fedőnevű műveletet jórészt a RAF 205. Bomber Group Vickers Wellington és Consolidated B-24D Liberator hajtották végre. A magyar és német erők természetesen igyekeztek a berepülő gépeket lelőni, illetve a már ledobott aknákat hatástalanítani. A hajózóút megtisztítása azonban nem járt teljes sikerrel, az aknáknak számos hajó áldozatul esett, írja a kemma.hu.

A Vámosszabadi közelében előbukkant II. világháborús hajóroncs legutóbb 2018 októberében volt látható

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

1944. október 11-én hétfőn, Monostornál, az 1772. folyam-kilométernél aknára futott a Bayerischer Lloyd Passau nevű vontatógőzöse. A hegymenetben haladó hajóhoz két uszály volt kötve, az egyik üres volt, a másik élelmiszert szállított. A Passau a viszonylag sekély vízben nem süllyedt el, de a robbanás számos áldozatot szedett a legénységből. A túlélőket a detonáció hangjára összegyűlt helyi civilek menekítették ki a partra.

Az áldozatok közt volt Franz Köck, a Bayerischer Lloyd hajózási társaság tisztje is, de azt homály fedi, hogy a hajó parancsnoka, vagy csak beosztott tiszt volt.

Szintén a rendkívül alacsony vízállás miatt Szolnoknál két bőgőshajó roncsa bukkant elő a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium előtti partszakaszon. A szoljon.hu cikke szerint a különleges leletet Rigó Gábor, az iskola testnevelő tanára még 2016-ban fedezte fel. A hajótestek iszappal teltek, így csupán a felső részük vizsgálható. A bőgőshajó a XIX. század kedvelt hajótípusa volt, nevét onnan kapta, hogy orrtőkéje vége egy nagybőgő nyakára hasonlított, de ugyanakkor Szolnoknál ismét felbukkant a török-kori fahíd.

A Budapesti Történeti Múzeum és a ráckevei Árpád Múzeum búvárrégészei azonban nem hajóroncsra, hanem régészeti kincsre bukkantak a Dunában. Néhány évvel ezelőtt két helytörténész: Lévai Pál és Farkas Balázs hívta fel a figyelmét a Budapesti Történeti Múzeum munkatársainak, hogy érdemes lenne újra kutatást végezni a Háros-sziget mentén, egykor ezen a helyen állt ugyanis a premontrei monostor, olvasható a múzeum közösségi oldalán.

XIII. századi premontrei monostor maradványai a Dunában

Fotó: facebook.com/BudapestiTortenetiMuzeum

A monostort 1264-ben alapították, még IV. Béla uralkodása alatt, melyről több oklevél is fennmaradt, az épületet később a Pálos Rend kapta meg, pusztulása pedig a török korra tehető. Először a 19. században vadászházat építettek rá, majd a 20. században a Magyar Honvédség kapta meg és raktárépületet emeltek fel a területre, amely a maradványokat és környezetét is teljesen átrajzolta.

A debreceniek közkedvelt Vekeri-tava is teljesen kiszáradt, ám ennek medréből nem hajóroncsok, hanem retro szemét került napvilágra. Elgondolkodtató, hogy sok évtized alatt mennyi szemetet dobtak az 1970-es években kialakított tóba, ahol hajdanán horgászni, csónakázni is lehetett. Most azonban a korabeli üvegek, flakonok és egyéb tárgyak gyűjtőinek lett a kincstára.

S amíg nálunk az előkerült történelmi maradványok-kincsek turisztikai látványosságnak számítanak, a szomszédos Szerbiában, Prahovo közelében húsz olyan II. világháborús hajóroncs látható a Dunában, amelyeknek egy része több tonna lőszert, robbanószert tartalmaz.

A hajókat még 1944-ben süllyesztette el a visszavonuló náci hadsereg, és ezek még a jelenlegi magasabb vízállásnál is akadályozzák a hajók közlekedését, nem véletlen, hogy a szerb kormány már pályázatot írt ki a kiemelésükre, a lőszerek megsemmisítésére.

Kapcsolódó cikkek

Nyáron indul a Titanic-túra

2019. április 01.

Múzeum a tenger mélyén

2017. május 16.