Az amerikai egészségügyi hatóság megszüntette a tengerjárókra vonatkozó figyelmeztetést

Forrás: turizmus.com

 2022. március 31. 14:57

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerdán megszüntette a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett figyelmeztetést a tengerjáró utazások ellen. A hatóság két éve vezette be a figyelmeztető skálát, mely a járvány terjedésének kockázatának mértékét mutatja a hajókon.

A lépés reménysugár a nagy amerikai hajótársaságok, például a Carnival Corp, a Royal Caribbean Group és a Norwegian Cruise Line Holdings számára, amelyek a járvány kezdete óta küzdenek a bevételekért - írja a Reuters.

Az üzemeltetők korábban már azt is mondták, hogy az egészségügyi ügynökség diszkriminálja az iparágat, miközben a szállodák és a légitársaságok korlátozottan vagy korlátozások nélkül működhetnek.

"Bár a tengerjáró hajók működése továbbra is bizonyos fokú kockázatot jelent a koronavírus terjedésében, mostantól az utazóknak saját kockázatértékelést kell végezniük, amikor a hajós utazás mellett döntenek, ugyanúgy, mint minden más utazási környezetben" - áll a CDC közleményében.

Az egészségügyi ügynökség oldalán található, a tengerjáró hajókon történő utazásra vonatkozó irányelvek most már nem mutatják a figyelmeztetés skáláját. Ehelyett most már csak arra figyelmeztetik az utazókat, hogy az utazás előtt győződjenek meg arról, hogy a koronavírus elleni oltottságuk megfelelő-e.

Az omikron variáns megjelenésekor a közegészségügyi hivatal arra figyelmeztetett, hogy még a beoltott embereknek is kerülniük kell a hajós utazásokat, mert a koronavírus terjedésének kockázata nagyon magas. A hullám lecsengésével a CDC enyhített a figyelmeztetésen, és március elején már csak "mérsékelt" kockázatúnak tartotta a tengerjárókat.

tengerjaro_123rf

Egy önkéntes program keretein belül ezért a CDC továbbra is megjeleníti a résztvevő tengerjáró hajók oltási státuszát egy színskálán, jelezve, hogy vannak-e bejelentett koronavírusos esetek a fedélzeten

Fotó: 123rf.com

A figyelmeztetés megszüntetése ellenére a CDC azt ajánlja, hogy azok, akik immunhiányosak vagy fokozottan ki vannak téve a vírus okozta súlyos megbetegedés kockázatának, beszéljenek orvosukkal és tegyenek további óvintézkedéseket a hajóra szállás előtt.

"A vírus a hajók fedélzetén, szoros térben könnyen terjed az emberek között" - olvasható az ügynökség honlapján. "Ha a vírus egy tengerjáró hajó fedélzetén terjedni kezd, mind az utasok, mind a személyzet ki van téve a fertőzés veszélyének, még akkor is, ha rendelkeznek védőoltással."

Egy önkéntes program keretein belül ezért a CDC továbbra is megjeleníti a résztvevő tengerjáró hajók oltási státuszát egy színskálán, jelezve, hogy vannak-e bejelentett koronavírusos esetek a fedélzeten.Az amerikai vizeken közlekedő 107 hajó közül egy kivételével mindegyik részt vesz a programban - közölte a Washington Post.

A szerdai összesítés azt mutatja, hogy bár az esetek száma jelentősen csökkent, a tengerjáró hajók még mindig nem koronavírusmentesek. Keddig 34 hajó jelentett annyi koronavírusos esetet, hogy az elérte a CDC vizsgálatához szükséges küszöbértéket; további 35 hajó jelentett eseteket, de ezek száma nem volt elég magas ahhoz, hogy vizsgálatot indítsanak.

"A CDC azt ajánlja az utazóknak, hogy utazás előtt ellenőrizzék a hajó oltási és fertőzöttségi státuszát, hogy tájékozott döntést hozhassanak, mielőtt sétahajóra utaznak" - írta az egészségügyi hatóság.