Belgium szigorítja a beutazási szabályokat

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. december 19. 09:22

A koronavírusos fertőzöttek számának gyorsuló növekedése miatt a belga kormány úgy döntött, hogy megszigorítja az országba való beutazási szabályokat az év végi időszakban.

Az új intézkedések értelmében december 25-től kezdődően a belgiumi lakhellyel nem rendelkező, fokozottan kockázatosnak minősített, azaz "vörös" zónából érkezőknek a belga határátlépésnél két napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatniuk – az ECDC szerint ide tartozik az uniós tagországok legtöbbje, köztük Magyarország is –, és csak azok kaphatnak ez alól mentességet, akik munkavégzés miatt utaznának az országba, vagy 2 napnál rövidebb ideig tartózkodtak külföldön.Továbbá minden Belgiumba érkezőnek nyomtatványt kell kitöltenie, és 7 napra karanténba kell vonulnia, amit a belga hatóságok a korábbinál jóval szigorúbban fognak ellenőrizni. A karantént a hazatérés után készített negatív vírusteszttel ki lehet váltani.

Karácsonyi hangulat Bruge városában. December 25-től friss negatív teszteredményt kérnek a "vörös" zónából beutazóktól

Fotó: 123rf.com

Alexander de Croo belga miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az újonnan azonosított fertőzöttek száma általában véve sokkal alacsonyabb, mint két hónappal ezelőtt, azonban az utóbbi napokban a járványgörbe ismét romló tendenciát mutat. "Ez akár lehet a járvány harmadik hullámának az előjele is, tehát hibát követnénk el, ha enyhítéséket vezetnénk be" – jelentette ki. Hozzátette: ha a helyzet úgy kívánja, akkor további szigorításokat léptetnek majd életbe. De Croo emellett nyomatékosan óva intett a külföldre utazástól a következő hetekben.

A kormány továbbá felhívta a figyelmet a hagyományos karácsonyi "shoppingolás" elkerülésére: a bevásárlásokat csak egy ember intézheti, és félóránál tovább nem tarthat. A hatóságok emellett fokozottan ellenőrizni fogják a távmunkára vonatkozó szabályok betartását is.

Belgiumban a héten átlagban 11 százalékkal növekedett az újonnan fertőzöttek száma, bár a kórházi felvételek mennyisége 5, a halálos áldozatok napi száma pedig 6 százalékkal csökkent.

Kapcsolódó cikkek

Hollandia öt hétre bezár

2020. december 15.