Biztonsági őrök sztrájkolnak húsvétkor a Heathrow-n

Forrás: turizmus.com

 2023. március 24. 17:51

Tíznapos sztrájkot terveznek a biztonsági őrök a londoni Heathrow repülőtér 5. termináljában a húsvéti időszakban.

Húsvétkor sztrájkolni fognak a londoni Heathrow repülőtér biztonsági őrei. A British Airways által használt 5. terminál több mint 1400 dolgozója március 31-től tíz napon át, húsvét vasárnapig bezárólag tervezi beszüntetni a munkát – írja a euronews.com.

A Unite szakszervezet tagjai múlt héten elutasították a repülőtér 10 százalékos béremelési ajánlatát. A szakszervezet érvei szerint az ajánlat elfogadása a fizetések évekig tartó befagyasztása és csökkentése után, a kiskereskedelmi árindex 13,4 százalékos emelkedésével együtt a reálbér csökkenését eredményezné.

A Heathrow repülőtér 5. terminálján jelentős fennakadásokra kell számítani húsvétkor

Fotó: 123rf.com

Sharon Graham, a szakszervezet főtitkára szerint a Heathrow dolgozói nyomorúságos bért kapnak, miközben a vezérigazgató és a felsővezetők hatalmas fizetéseknek örülhetnek. Mint mondta, a szakszervezeti tagok azért sztrájkolnak, mert nem tudnak megélni az alacsony bérekből, és nem azért, mert pénzsóvárak.

Wayne King, a Unite regionális koordinátora szerint a sztrájk óriási fennakadásokat és késéseket fog okozni húsvétkor. A Heathrow ugyanakkor közleményében azzal nyugtatja az utasokat, hogy vészhelyzeti intézkedési tervekkel készül, és a repülőtér működni fog a „szükségtelen” sztrájkfenyegetés ellenére is.

A britek húsvéti utazásait egy másik sztrájk is negatívan érintheti, ugyanis az útlevélhivatal ezer dolgozója is bejelentette, hogy a jövő hónapban öthetes sztrájkba kezd.