December végén sűrítőjáratokat indít az EL AL Budapest és Tel-Aviv között

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. november 18. 17:05

November 17-én a Mazel Tov étteremben mutatta be az EL AL idei eredményeit és újdonságait. Az izraeli nemzeti légitársaság jelenleg heti nyolc alkalommal indít járatokat Tel-Aviv és Budapest között, december végén, az ünnepi időszakban azonban sűrítőjáratok is elérhetőek lesznek a menetrendben.

Ahogy azt korábban megírtuk, az EL AL budapesti városi irodája 33 év után szeptember 30-án bezárt, a repülőjegy-értékesítést pedig októberben vette át az AVIAREPS ügynökség, ez volt az első partnertalálkozó, amelyet ők szerveztek.

A rendezvényt stílszerűen a Mazel Tov izraeli étteremben rendezték meg a légitársaság utazásszervező partnereinek, ahol bemutatták az EL AL idei eredményeit, gépparkját és fedélzeti szolgáltatásaikat is. Az elmúlt hónapok változásairól ugyancsak szó esett, és bemutatták az iroda már korábbról ismert és új munkatársait is.

A rendezvényt az EL AL Izraeli Légitársaság közép-európai régióért felelős ügyvezető igazgatója, Liat Yahav nyitotta meg. Ezután Tóth Attila, az AVIAREPS ügyvezető igazgatója tartott prezentációt a légitársasággal kapcsolatos hírekről, újdonságokról.

Izraelnek és nemzeti légitársaságának története a kezdetektől összefonódott, hiszen az EL AL már az ország megalakulása óta jelen van Izraelben. A légitársaság törekvése, hogy az izraeli piacon megőrizze vezető szerepét, a globális piacon pedig erősítsen. Magas szintű szolgáltatásokkal próbálják megnyerni maguknak az ügyfeleket, akiknek sok extra szolgáltatásért nem kell fizetniük a légitársaság járatain – ellentétben a fapados járatokkal, amelyek szintén kiszolgálják az izraeli piacot.

el_al

Az EL AL partnertalálkozóját stílusosan a Mazel Tov izraeli étteremben rendezték meg

Fotó: AVIAREPS

2022-ben az EL AL 45 repülőgéppel rendelkezett, 43 desztinációba repült, melyek közül 21 Nyugat-Európában, 8 pedig Kelet-Európában és a FÁK-országokban található. Összesen 232 heti járatuk van, ebből a téli időszakban nyolc Budapest és Tel-Aviv között. Csütörtökön és vasárnap a reggeli járatok mellett délután is eljuthatunk a magyar fővárosból Izraelbe, december végén (december 20., 26., 27. délután/este) pedig sűrítőjáratokat is forgalomba állítanak az ünnepi időszak kiszolgálására.

Az európai, így budapesti indulású járatokra szóló repülőjegyek esetén különböző tarifacsaládok, “branded fare"-ek állnak az utazók rendelkezésére, ezek a turistaosztályon a “Light”, a “Classic” és a “Flex” tarifák. Így az utas személyre szabhatja utazási csomagját, és csak a számára fontosabb szolgáltatásokért fizet. Már a legalacsonyabb, “Light” kategória is tartalmazza ingyenesen a nagy méretű, 8 kg-os kézipoggyászt, ami mellett még egy második kézitáskát is vihetünk, de az étkezés, vagy a hozzáférés a fedélzeti szórakoztató központhoz és a reptéri check-in is ingyenes. A legnépszerűbb, “Classic” középső kategória pedig már egy 23 kilogrammos feladott poggyászt és előzetes ülésfoglalást is tartalmaz.

Az EL AL többnyire keskenytörzsű gépekkel repül az európai útvonalakon, Boeing-737-800 és 737-900 típusokkal, amelyeken új enteriőr és konfiguráció érhető el. A fedélzeti szolgáltatások közül kiemelkedik a wifi, amelyet a business osztályon utazók ingyenesen használhatnak. Emellett az EL AL technológiai újítása, hogy az utasok közvetlenül mobileszközeikkel csatlakozhatnak a fedélzeti szórakoztató központhoz.

A kulináris élményekért Shahaf Shabtay, a Michelin Guide által Bib Gourmanddal kitüntetett séf felel, akinek étterme a francia és az ázsiai konyhára fókuszál. Fontos, hogy minden fedélzeti étel kóser, és egyéb speciális kéréseket is lehet rögzíteni (például glatt kóser, azaz “szuperkóser”, vagy diabetikus ételeket is kérhetnek az utasok).

Szó esett még a business classhoz tartozó lounge-okról is. A budapesti járat átkerült a tel-avivi reptér 1-es termináljára, ahol jelenleg lounge nem áll a turisták rendelkezésére, így a business class repülőjeggyel utazók az éttermekben felhasználható vouchert kapnak a check-in pultnál. A tel-avivi 1-es terminál reptéri illetékei viszont kedvezőbbek, így ezen spórolhatunk.

Tóth Attila beszélt még a légitársaság törzsutasklubjáról is, melynek jelenleg 2,3 millió tagja van, és megemlítette azt is, hogy az EL AL  az APEX 5 Star Award díjjal is büszkélkedhet a fedélzeti kiszolgálás kategóriában, amely a szakma egyik legrangosabb elismerése. Végül az EL AL csapatát is bemutatta, amelynek tagjai továbbra is mindenben segítenek az utazásszervezőknek a repülőjegy-értékesítésben.