Drámai videóval zárja idei kampányát a MÁV

Forrás: turizmus.com

 2022. december 17. 12:15

A vasúti átjárós balesetek számának drámai megemelkedése miatt indította el a MÁV 2022 áprilisában, Érj haza biztonságban! címmel országos balesetmegelőző kampányát. December közepéig tavalyhoz kétszer annyian vesztették életüket a vasúti átjárókban történt balesetekben.

2021-ben 86 vasúti átjárós baleset történt, ebből 16 halálos kimenetelű volt, 17 áldozattal. Tavaly 14 balesetben 18 személy súlyosan megsérült, köztük két vasutas munkavállaló, 15 esemény során pedig 20 ember sérült meg könnyebben, köztük egy vasutas munkavállaló. 41 baleset anyagi kárral járt. A 2022-es év az esetszámok drámai emelkedésével indult a tavalyihoz képest, de ez a tendencia az év második felére lelassult – ismerteti az adatokat a MÁV.  December közepéig 89 vasúti átjárós balesetet mutat a statisztika, ebből 15 volt halálos kimenetelű, azonban az áldozatok száma döbbenetes, kétszeres növekedést mutat. Idén 34-en haltak meg vasúti átjárós balesetben, közülük 19-en – gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlensége, a KRESZ szabályok be nem tartása miatt. Az idei balesetek halálos áldozatainak rendkívül magas számára hívja fel a figyelmet a MÁV év végi kampányzáró videója.

De nem csupán a halálos áldozatok száma drámaian magas idén. 2022-ben vasutasok és utasok is súlyosan vagy könnyebben megsérültek a közúti közlekedők figyelmetlensége miatt. Harminckilencen (köztük 2 vasutas és 22 utas) szenvedtek súlyos sérüléseket vasúti átjárós balesetben, harmincketten pedig könnyebben megsérültek (köztük 2 vasutas és 10 utas). Ebben az évben 50 baleset járt csak anyagi kárral, és már több mint 800 félsorompó rúdját törték le az autósok.

A vasúti átjárós balesetek 2022-ben tapasztalható drasztikus emelkedése miatt indított közlekedésbiztonsági kampány a lakosság általános edukálását, a problémára való rávilágítást tűzte ki célul, elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében.

A MÁV tájékoztatása szerint az elmúlt 14 évben nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat a figyelmetlenség vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta.

A MÁV a vasútbiztonsági kampány áprilisi kezdete óta működteti a mav.hu/erjhaza oldalt.  Az oldalon elrettentő baleseti helyszíni fotókat, magyarázó- és alap vasútbiztonsági információkat, és a témában készült saját videókat mutatnak meg. Figyelemfelkeltő videókat tesznek közzé a közösségi médiában is, ezek összesen mintegy négymillió megtekintést számlálnak.