Idén már többen haltak meg vasúti átjárós balesetben, mint tavaly egész évben

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. június 23. 17:58

Idén eddig 50 vasúti átjárós baleset történt, ezekben tizenkilencen vesztették életüket, többen, mint tavaly egész évben. A MÁV a nyári időszakban népszerű üdülőhelyek közelében folytatja vasútbiztonsági kampányát.

A vasúttársaság és a rendőrség közös nyári balesetmegelőzési ellenőrzéssorozata a Velencei-tónál, Agárdon folytatódott csütörtökön. A rendőrség a Velencei-tónál drónnal is ellenőrzi a vasúti átjárókat, a tilos jelzés ellenére áthaladó autósokat, gyalogosokat és kerékpárosokat megbírságolják és feljelentik – írta a MÁV.Július 1-jén a Balaton déli partján, Zamárdi vasútállomásánál, majd július további részében és augusztusban a tó északi partján, a legforgalmasabb útátjáróknál tartanak közúti és vasúti ellenőrzéseket, ezekhez kapcsolódva kvízzel és tájékoztató szórólapokkal is felhívják a figyelmet a körültekintő közlekedés fontosságára.

A MÁV a nyári időszakban népszerű üdülőhelyek közelében folytatja vasútbiztonsági kampányát

Fotó: MÁV

A vasúttársaság kiemelte: az idei év drámai romlást mutat a vasúti baleseti statisztikákban. Az idén eddig 50 – ezen belül az elmúlt egy hétben újabb öt – baleset történt vasúti átjáróban. Ezekben tizenkilencen haltak meg, többen, mint tavaly egész évben.

Rámutattak arra, hogy a MÁV teljes hálózatán vasúti hibából 2008 óta nem következett be halálos áldozatot követelő baleset, a tragédiák oka minden alkalommal a KRESZ-szabályok megszegése volt. A járművezetők a maguk és utasaik életét kockáztatva a piros jelzés ellenére hajtottak a vonat elé, mások gyalog vagy kerékpárral keltek át tilosban az átjárón. Az egyéb vasúti balesetek, a gázolások halálos áldozatainak száma is magas, ezek javarészt tiltott helyen tartózkodás, vagy mozgó vonatra fel-, illetve arról leugrás miatt történtek.

A figyelmetlenség és a szabályszegés veszélyezteti a MÁV dolgozóit és az utasokat is: 2010 óta vasúti átjárós balesetben tizenöt vasutas vesztette életét, és többen súlyosan megsérültek.

A MÁV áprilisban indította el a vasútbiztonsági kampányát és a www.mav.hu/erjhaza oldalt, amelyen elrettentő baleseti helyszíni fotókat, alapvető vasútbiztonsági információkat, magyarázatokat és a témában készült saját videókat mutatnak meg.