Egyelőre az olasz államé marad az ITA Airways

Forrás: turizmus.com

 2022. november 02. 10:21

Nem voltak eredményesek a Certares amerikai befektetési alap, az Air France-KLM és a Delta Air Lines alkotta konzorciummal folytatott tárgyalások az ITA Airways eladásáról, így újrakezdődhet az olasz légitársaságért folyó verseny.

Eredmény nélkül zárultak az ITA Airways eladásáról augusztus 31. óta folyó tárgyalások a Certares amerikai befektetési alap, az Air France-KLM és a Delta Air Lines konzorciuma, valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló olasz pénzügyminisztérium között – írja a finanzen.net.

Ezzel újrakezdődik az olasz állami légitársaságért folyó verseny. Az augusztusban alulmaradt ajánlattevőnek, az MSC és a Lufthansa párosának tehát újra van esélye, és sajtóértesülések szerint a Wizz Airben tulajdonrésszel bíró Indigo Partners befektetési alap is érdeklődik az ITA iránt.

A Lufthansa úgy nyilatkozott, hogy valódi privatizáció esetén továbbra is érdekeltek a tranzakcióban. A légitársaság az ITA 80 százalékát szerette volna átvenni a svájci székhelyű hajózási és logisztikai óriásvállalattal, az MSC-vel együtt, ebből 20 százalék esett volna a légitársaságra. A tranzakció fontos lépés lett volna a németek számára a diszkont-légitársaságok, köztük a Ryanair dominálta olasz piacon.

Egyelőre nem sikerült eladni az olasz állami légitársaságot

Fotó: ITA Airways

Olaszországban időközben a szélsőjobboldali Giorgia Meloni alakított kormányt, a pénzügyminisztérium új illetékese pedig állítólag korábban az MSC és a Lufthansa párosa pártján állt, mivel erős partnernek tartotta a németeket.

Az ITA Airways alig több mint egy éve, 2021. október 15-én kezdte meg működését, ez alatt az idő alatt saját adatai szerint kilencmillió utast szállított. A társaságnak 69 repülőgépe van, amelyekkel belföldi, európai és interkontinentális úti célokba is repül.