ITA Airways-eladás: amerikai befektetési alap felé hajlik az olasz állam

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 31. 19:12

Bár sokáig az MSC és a Lufthansa konzorciuma tűnt esélyesebbnek, szerdán másként döntött az olasz kormány, és inkább az amerikai Certares befektetési alappal kezd tárgyalásokat.

Hónapokig a Lufthansa és partnere, az MSC olasz–svájci hajózási és logisztikai vállalat számítottak esélyesnek az ITA Airways olasz állami légitársaság többségi részesedésének eladásánál. Ennek ellenére az olasz kormány úgy döntött, hogy inkább az amerikai Certares befektetési alappal kezdi el a tárgyalásokat.

Az ITA Airways felett tulajdonosi jogokat gyakorló olasz pénzügyminisztérium szerdán közölte, hogy az Air France–KLM-mel és a Delta Air Linesszal konzorciumot alkotó Certares ajánlata jobban megfelel azoknak a követelményeknek, amelyeket az olasz kormány februárban az egykori Alitalia utódjának eladása kapcsán megfogalmazott – írja az aero.de.

Az amerikai befektetési alappal lefolytatott tárgyalások után azonban csak akkor kötnek kötelező érvényű adásvételi szerződést, ha az állam elégedett a részletekkel. Ez azt jelenti, hogy az ügylet még nem végleges, így talán az MSC-nek és a Lufthansának is van még esélye.

Úgy tűnik, az olasz kormány nagyobb befolyást tartana meg a ITA Airways felett

Fotó: 123rf.com

A Lufthansa egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy tudomásul veszik a döntést, azonban továbbra is úgy gondolják, hogy az ő ajánlatuk kínált jobb perspektívát az olasz légitársaság számára. Az olasz kormány döntésének hátterében a szóvivő szerint csak az áll, hogy így nagyobb befolyásuk marad a légitársaságra.Az MSC–Lufthansa konzorcium az ITA 80 százalékát akarta megvásárolni mintegy 850 millió euróért, a Certares pedig a vállalat mintegy 55 százalékára adott ajánlatot. Ezzel az olasz állam nyilvánvalóan több beleszólási jogot biztosított magának, mivel így például a vállalat vezető testületében ötből két pozíciót továbbra is az amúgy vétójoggal rendelkező olasz pénzügyminisztérium tölthet be.

A lap szerint nem világos, hogy mekkora befolyása volt a döntésre annak, hogy Olaszországban egy jobboldali kormány megalakulására van kilátás. Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei – Nemzeti Szövetség szélsőjobboldali-nacionalista párt elnöke, akinek közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb esélye van arra, hogy a szeptember 25-i választás után miniszterelnök legyen, jelezte, hogy kritikusnak tartja az ITA csaknem teljes egészében történő eladását külföldi vállalatok számára.