A Földközi-tenger partján jön létre Egyiptom új turisztikai központja – videó

Forrás: turizmus.com

 2024. február 26. 15:27

Új turisztikai központ kialakítását tervezi Egyiptom a Földközi tengernél, a projektre az elkövetkező két hónapban 35 milliárd dollár értékű közvetlen befektetés érkezik az országba az Egyesült Arab Emírségekből.

Egyiptom új turisztikai központot kíván kialakítani a Földközi-tengernél. Az Alexandriától 212 kilométerre nyugatra található Ras al-Hikma félszigeten megvalósuló projekt keretében több mint 170 millió négyzetméternyi területen jöhetnek létre szállodák, lakások, szabadidős létesítmények és üzletek. Az új várostól délre, Kairótól 350 kilométerre északnyugatra egy új repülőtér is épül – jelentette be néhány nappal ezelőtt Mustafa Madbuli, Egyiptom miniszterelnöke. A projekt becslések szerint az eddiginél évi nyolcmillióval több látogatót vonzhat az országba.

Az elkövetkező két hónapban 35 milliárd dollár (32,3 milliárd euró) értékű közvetlen befektetés érkezik Egyiptomba az Egyesült Arab Emírségekből – mondta Madbuli a televízióban. Az ország történetében eddig ez a legnagyobb összegű közvetlen külföldi befektetésről szóló megállapodás.

Az egyiptomi kormányfő szerint a projekt több millió munkahelyet teremt majd, és segíteni fogja az országot a gazdasági válság leküzdésében. Ezenkívül hosszú távon összesen 150 milliárd dollár (138,5 milliárd euró) értékű befektetést vonz majd.

Egyiptomban a múlt évben 14,9 millió külföldi turistát regisztráltak. Az ország azonban súlyos gazdasági problémákkal küzd, aminek oka egyebek mellett a Szuezi-csatorna bevételeinek csökkenése a jemeni húszik kereskedelmi hajók elleni támadásai miatt – írja az fvw.

A newarab.com szerint a lenyűgöző, fehérhomokos tengerparttal rendelkező Ras al-Hikma már eddig is vonzott befektetőket. Az egyiptomi kormány az ENSZ Habitat szervezettel együttműködve azt állítja, hogy a Ras al-Hikma Waterfront New City nevet viselő, fenntartható, inkluzív vízparti várost az északi partvidék átalakítása céljából, a jövőbeni városfejlesztések részeként hozzák létre. A projekt első szakasza 2028-ra fejeződhet be.