Egyiptom változatlanul nem javasolt

Szerző: Wagner Zsuzsa

 2013. szeptember 10. 16:21

A Külügyminisztérium saját forrásaira támaszkodva és európai uniós partnerei álláspontját is figyelembe véve továbbra sem javasolja az utazást egész Egyiptomba.

A Külügyminisztérium saját forrásaira támaszkodva és európai uniós partnerei álláspontját is figyelembe véve továbbra sem javasolja az utazást egész Egyiptomba annak ellenére, hogy – mint az a tárca honlapján szerepel - a Vörös-tengeri védett üdülőkomplexumokban egyelőre viszonylagos nyugalom van, az egyiptomi hatóságok biztosítani tudják a külföldiek részére szükséges védelmet.

A Magyar Nemzet múlt hétfőn idézte Asraf Mohszent, Egyiptom budapesti nagykövetét, aki arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy függesszék fel az országával kapcsolatos érvényben lévő utazási figyelmeztetést, mivel Hurghada és Sharm-el-Sheikh üdülőhelyeken nem történt erőszakos cselekmény.

 

A Külügyminisztérium augusztus 17-én sorolta Egyiptom teljes területét az utazásra nem javasolt országok és térségek közé, miután az egyiptomi kormány egy hónapra szükségállapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Kairóban, Alexandriában, Szuezben és az ország több tartományában. Egyiptomban az események miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között, megerősítették a kormányépületek védelmét, Kairóban és az ország más területein több helyen útlezárások, katonai ellenőrző pontok vannak, lezárták a látogatók elől a gízai piramisokat is.Az egyiptomi rendőrség a szállodák területén való tartózkodást tanácsolja a turistáknak mind Hurghadában, mind Sharm-El-Sheik-ben.

Az egyiptomi utazásokat a Sun&Fun Holidays is leállította, miután a Külügyminisztérium utazásra nem javasolt országnak nyilvánította Egyiptomot. Úgy gondoljuk azonban, hogy a Vörös-tenger térségében lévő üdülőterületekre vonatkozóan nem volt indokolt az intézkedés - mondta el lapunknak Nemes Mariann marketing & quality manager, aki reméli, hogy minél hamarabb újraindíthatják a charterjáratokat. Információik szerint a szállodák augusztus utolsó napjaiban még 30-40 százalékos töltéssel üzemeltek, változatlan szolgáltatások mellett, és a kirándulások is indultak, Kairó kivételével. Az üdülőhelyeken többségében német, osztrák, orosz, lengyel és angol vendégek voltak ebben az időszakban.

Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője nem lát olyan indokot, ami miatt az egyiptomi desztinációnak a közeljövőben ki kellene esnie. Sőt szerinte van esély rá, hogy hamarosan rendeződnek a problémák. Ha mégis bealkonyulna rövid időre ennek az úti célnak, az szerinte az itthoni összkereslet csökkenését is eredményezné. Ugyanis Egyiptom másra nem cserélhető élményeket, valamint a magyar utazási piacon a legjobb ár-érték arányt kínálja. A Kartago október végéig elvileg még rendelkezik két lekötött járattal Egyiptomba.