Elefszína is megkezdte az Európa Kulturális Fővárosa évadot – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. február 08. 14:22

Február 4-én és 5-én került sor az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat megnyitó ünnepségére Elefszínában. Tizenötezer látogató, ötszáz művész, nyolcszáz felvonulási résztvevő, háromszáz szakember és kétszáz önkéntes vett részt a látványos megnyitón.

A többdimenziós produkciót Michail Marmarinos általános művészeti igazgató koncepciója alapján Chris Baldwin rendezte. A ceremónia több mint tizenötezer látogatót vonzott Elefszínába az attikai régióból és a világ minden tájáról. A helyszíni résztvevők mellett a rendezvényt hárommillióan követték otthonaikból, televízión.

A megnyitó ünnepség február 4-én, szombaton egy felvonulással kezdődött, melyen több mint 700 táncos és zenész vett részt, többek között a belga Landschip TimeCircus is, akik az utóbbi kilenc hónap alatt 3000 km-t utaztak; vagy a 21 km Runners, akik fogyatékossággal élő és ép emberekkel közösen járták végig az athéni Kerameikos-tól Elefszínába vezető Szent Utat.

Az Átmenet misztériumai címet viselő megnyitó ünnepség az alábbi mondattal vette kezdetét: „Időbe telik észre venni olyan dolgokat, amelyek nem láthatók."

A műsor egyik helyszíne maga a tenger volt, melyből egy mitikus alakot ábrázoló szobor is felbukkant. A tíztonnás fémszobor 22 méter hosszú és 6 méter magas volt és Elefszína virágával, pipacsokkal díszítették.Az Elefszína-öbölben bemutattak egy tengeri koreográfiát is, tizenhat hajóval, melyet az Athéni Állami Zenekar 30 művésze kísért egy úszó daruról.

A mitikus lény felbukkanása a tenger mélyéből

Fotó: Yannis Kouskoutis/LDSPRO

A látogatók a műsor mellett egy különleges kulturális útvonalat is bejárhattak a vízparton, amely tizenkilenc különböző programpontot tartalmazott. Többek között kísérleti projektek, előadások, hanginstallációk, líraestek és kulináris előadások közül választhattak. A szemfülesek egészen rendkívüli helyszíneken is találkozhattak kisebb programokkal, így például háztetőkön, udvarokon, autójavító műhelyekben, éttermekben is felléptek művészek a megnyitó két napja alatt.

Az estét az egykori IRIS gyárépületben zárhatták az érdeklődők, ahol az úttörő elektronikus zenei csapat, a Stereo Nova fellépését nézhették meg. Ezután a legkitartóbbak egészen a reggeli órákig bulizhattak, a jelenlegi és a korábbi EKF városokból (Veszprém, Temesvár, Kaunas, Esch-sur-Alzette) érkező DJ-k zenéire.

Február 5-én, vasárnap a zord időjárás miatt csak fedett rendezvényekre került sor. Elefszína 2023-as EKF programjai az alábbi honlapon érhetőek el.