Fogyasztóvédelmi eljárás a Wizz Air és a Kartago Tours ellen

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. július 02. 19:30

Az ok: az elmúlt napokban a járatkésések kapcsán tapasztalt utastájékoztatási gyakorlat. A Kartago Tours cégvezetője és a MUISZ elnöke is reagált a hírre.

A Miniszterelnökség közleményében emlékeztetett: a Wizz Air légitársaság június 25-i London-Budapest járatán utazók több mint 24 órás késéssel indulhattak csak útnak, június 30-án pedig a Marosvásárhely-Budapest járaton történt helytelen utastájékoztatás miatt szükséges vizsgálat indítása az utasok megtévesztése, illetve a velük szemben tanúsított magatartás miatt – számol be az MTI.

A közlemény szerint vizsgálat indul a Kartago Tours által szervezett tunéziai utazásokkal kapcsolatban is, amelyek során 144 utas 16 és 26 órás reptéri várakozás után indulhatott csak útnak. Korábban megírtuk, hogy valójában két utazási iroda érintett az ügyben, a Tunisair repülőgépeinek műszaki hibája miatt a Kartago Tours és a Taurus Reisen utasai is óriási késéssel érkeztek haza Tunéziából.

A Kormányhivatal közleménye szerint minden ilyen esetben szigorúan vizsgálják, hogy az utazási szolgáltatást nyújtók megfelelően tájékoztatták-e ügyfeleiket, illetve hogy minden jogszabályi kötelezettségüknek eleget tettek-e. Ismétlődő jogsértés esetén a lehető legszigorúbb büntetésre számíthatnak a fogyasztókat megkárosító társaságok – hangsúlyozta a Miniszterelnökség.

A Tunisair gépeinek műszaki problémája okozta a hatalmas késést

Fotó: Wikimedia Commons

Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője megkeresésünkre először is azt jegyezte meg, hogy a Kartago Tours járata 16 órát késett, a 26 órás késéshez semmi közük sincs. A történtekről elmondta:

„A légitársasággal és az utasokkal irodánk folyamatosan tartotta a kapcsolatot, de ilyen esetben nemcsak bennünket, hanem a repteret is tájékoztatja a légitársaság. Így utasaink elsősorban a reptéren kapnak információt, a járat indulását jelző táblán, vagy a földi kiszolgáló személyzet munkatársától. Helyi képviselőnk a tranzit területére nem léphet be, így a konkrét esetben csak akkor tudott személyesen találkozni az utasokkal, amikor a légitársaság információja alapján szállodába kellett volna vinni őket, és a csoportot ki kellett volna kísérni a buszokhoz. Kollégáink a 24 órás ügyeleti telefonszámon folyamatosan fogadták a hívásokat, call centerünk pedig hétfőtől vasárnap reggel 8-tól este 8-ig hívható. Állunk a vizsgálat elé, együttműködünk a hatósággal, minden kérdésre válaszolunk” – összegezte a cégvezető.

Az utazási irodák lehetőségei korlátozottak egy repülőgép késése esetén

Fotó: pixabay.com

Az ügyben megszólaltattuk a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnökét is.

„Nem ismerem a konkrét eset körülményeit. Azt azonban én is szeretném hangsúlyozni, hogy egy utazási irodának korlátozottak a lehetőségei az utasok érdekeinek érvényesítésére a légitársaságokkal szemben” – mondta Molnár Judit.

A MUISZ-elnök emlékeztetett az Eurocontrol főigazgatójának korábbi nyilatkozatára, amiben arra hívta fel a figyelmet, hogy az egysége európai légtér hiánya miatt jelentős késésekre kell számítani a légi forgalomban. „A légtér zsúfolt, de főleg a menetrendszerű gépek száma nő. A charterezésre bevethető gépek száma viszont limitált” – tette hozzá.