A kortárs divat találkozása Tunézia háromezer éves történelmével

Forrás: turizmus.com

 2019. július 01. 14:12

Idén első alkalommal rendezte meg a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal a Showroom Tunisia 19.1 kortárs öltözéktervező pályázatot.

A pályázat célja, hogy elősegítse a tunéziai tradicionális öltözködési formák, ruhák, kiegészítők, alapanyagok, díszítések, motívumok és technikák felhasználását a kortárs divatba illeszthető újraértelmezéssel. A projektet Tunézia inspirálta, amelynek háromezer éves történelmét számos civilizáció gazdagította, és ami páratlan szépségével turisták millióit vonzza.

A pályázat első lépéseként Ben Gamra Sofien tunéziai divattervező tartott előadást a hallgatóknak a tradicionális viseletekről. Ezt követően az egyetemen többször került sor prezentációkra, az anyagkísérletek, tervezési fázisok bemutatására, majd az előzsűrizés is sikeresen lezajlott.

Június 27-én a Goldberger Textilipari Gyűjteménynek helyet adó textilmúzeumban rendezett performansz keretén belül mutatkoztak be a METU Kézműves tárgykultúra alapszak, Öltözék és kiegészítő tervezés specializáció, valamint a Divatékszer és kiegészítő tervezés specializáció hallgatóinak mini kollekciói.

A bemutatott ruhák és kiegészítők közül a helyszínen választották ki a legjobban kivitelezett és a pályázat feltételeinek leginkább megfelelő darabokat.

Izgalmas darabok születtek a pályázat keretében

Fotó: Benkő-Molnár Fanni/METU

A tervezők egy teljes szettből álló öltözék együttessel, a Tunézia és a jelen inspirálta kollekcióval – ruhával és/vagy kiegészítővel – nevezhettek.

A nemzetközi zsűri arra volt kíváncsi a pályamunkák esetében, hogy mitől lehet jellegzetes a tunéziai divat, valamint képes-e megjelenni az öltözködésben a tunéziai kulturális identitás úgy, hogy a végeredmény a nemzetközi trendekbe illeszkedjen.

A zsűri által kiválasztott hallgatók egy-egy tanulmányutat nyertek Tunéziába, aminek a keretében személyesen ismerkedhetnek meg a tunéziai hagyományokkal és népviseletekkel.

A legjobb pályamunkát Katona Dóra Mya és Bugyik Nikoletta alkotta meg.