Folytatódik a reptéri káosz: törölt járatok, felfüggesztett jegyvásárlás, hosszú sorok

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. május 30. 18:52

Miután a legtöbb országban megszűntek a koronavírus-járvány ellen bevezetett beutazási korlátozások, sokan indulnak ismét külföldre. A földi kiszolgáló személyzet hiánya miatt több európai repülőtéren már eluralkodott káosz. Várhatóan a nyárra sem javul a helyzet.

Az utóbbi hetekben rengeteg hír érkezik az európai reptereken uralkodó káoszról, törölt járatokról és órákig tartó sorban állásról, ami beárnyékolja az utazásokat is. A Routes légiközlekedési konferencián elhangzottak alapján nincs okunk bizakodásra, a káosz a nyáron is folytatódni fog – írja az euronews.

A légitársaságok keményen dolgoznak azon, hogy átcsoportosítsák munkaerejüket és elegendő személyzet álljon rendelkezésre mindenhol, de mivel a nyár folyamán az utasok száma is megnő, a probléma akár tovább is súlyosbodhat. A kialakult helyzet főként a repülőtereken dolgozó személyzet hiányának tudható be.

Thomas Raynaert, az Airlines For Europe ügyvezető igazgatója szerint a problémára nincs rövid távú megoldás. A világjárvány idején az emberek elhagyták az iparágat más, jobb fizetést, kielégítőbb munkát és jobb körülményeket kínáló ágazatokért. Kevés esély van arra, hogy visszatérjenek, főleg még a nyári főszezon előtt. Eközben időbe telik a személyzet kiképzése is, leginkább az olyan munkakörökben, mint a biztonság vagy a poggyászkezelés – és pont ezek azok a területek, ahol a legnagyobb a hiány.

Rafael Schvartzman, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség európai regionális alelnöke szerint a helyzetet sürgősen kezelni kell, "hogy elkerüljük az ügyfelek frusztrációját.” Példátlannak nevezte, hogy egy repülőtér arra kéri a légitársaságokat, hogy töröljék a foglalásokat, miként  az az év eleji káosz idején néhány repülőtéren megtörtént.

 

Miért van ennyi fennakadás az európai repülőtereken?

Az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) szerint az utasszám márciusban elérte a járvány előtti állapot 75 százalékát, ami azt mutatja, hogy a légiközlekedési ágazat egyre inkább talpra áll. Schvartzman szerint ez azt jelentheti, hogy már 2023-ban visszatérhetünk a 2019-es számokhoz, és már idén nagyon erős szezonra lehet számítani. Úgy tűnik azonban, hogy egyes repülőterek nem állnak készen erre a forgalomnövekedésre.

Számos iparági szakértő az amszterdami Schiphol repülőteret hozta fel példaként az alulkészültségre. Az amszterdami repülőtéri hatóság ugyanis arra figyelmeztette a légitársaságokat és az utasokat is, hogy nyár végéig várhatóan minden nap hatalmas tumultus és hosszú várakozási idő lesz a létszámhiány miatt.

Az induló utasok sora az amszterdami Schiphol repülőtéren május 30-án reggel is az utcáig ért

Fotó: Kurcz Lili

A személyzet emellett sztrájkkal fenyegetőzik a munkakörülmények miatt, a hosszú sorban állás pedig a várakozók részéről erőszakos cselekményekhez is vezetett egy-egy esetben.

A sorok Európa harmadik legforgalmasabb repülőterén az elmúlt hetekben gyakran az utcáig értek, az utasok órákat vártak a biztonsági ellenőrzésre, és sokan lekésték a járatukat.

 

A KLM átmenetileg felfüggesztette a jegyértékesítést

A Schipholon eluralkodó káosz miatt a holland KLM légitársaságnak múlt héten – május 29-ig bezárólag – ideiglenesen fel kellett függesztenie a jegyértékesítést az amszterdami reptérről induló járataira. A jegyértékesítés korlátozására azért volt szükség, hogy el tudják utaztatni azokat, akik az előző napokban önhibájukon kívül lekésték a járatukat.

 

Az Egyesült Királyságban is nagy a káosz

Nemcsak Hollandiában, de az Egyesült Királyságban is nagy a káosz a repülőtereken. A hétvégén több tucat járat késett vagy lett törölve, és az elkövetkező napokban és hetekben további fennakadások várhatóak.

A manchesteri repülőtéren utazók százainak kellett kimerítő várakozással szembenézniük, sokan panaszkodtak arra, hogy akár négy órát is igénybe vett a check-in és a biztonsági ellenőrzés.

Sok járatot töröltek is: az EasyJet például jelezte, hogy június 6-ig naponta "körülbelül 24" gatwicki járatot fog törölni, arra hivatkozva, hogy "megbízható szolgáltatásokat nyújtson" a királynő platina jubileuma miatt várhatóan zsúfolt ünnepnapokon. Az utazóknak lehetőséget biztosítanak, hogy átfoglalják a járatukat, vagy visszatérítést kapjanak, és az előírásoknak megfelelően kártérítést is igényelhetnek. Mivel sok járat nagymértékben foglalt, a The Independent kiszámolta, hogy még óvatos becslések szerint is, ha minden egyes törölt járaton 150 ember utazik, legalább 36 000 utas lesz érintett a törlésekben.

Az EasyJet mindezt azután jelentette be, hogy múlt héten több száz járatot töröltek egy informatikai probléma miatt.

A TUI eközben közölte, hogy "több nehezítő körülmény együttes fennállása jelentős működési zavarokat okozott” náluk, ami miatt szintén kénytelenek voltak törölni néhány járatot és csomagot.

A hatások az Egyesült Királyság és Írország számos TUI-indulási pontján érezhetőek voltak, többek között Birminghamben, Bristolban, Cardiffban, Corkban, Dublinban, Gatwickben, Glasgowban, Manchesterben és Stanstedben.

A TUI egy sor nyilatkozatban kért elnézést az ügyfeleitől és az érintetteknek "bocsánatkérésként" személyenként 200 font értékű üdülési utalványt ajánlott fel. Az utalványokat 28 napon belül biztosítják, és 14 napon belül teljes visszatérítést is ígérnek.

Azok számára, akik közvetlenül a légitársaságoknál foglalták le a repülőjegyüket, a késések és törlések sokszor egy másik járattal orvosolhatók. Az utazásszervezőknél csomagot foglalók számára azonban kicsit bonyolultabb lehet a helyzet.

Rex Nikkels, a TUI repülőtéri beszerzési szakértője szerint mivel a szállodákat, a transzfereket és az utazás egyéb részeit együtt foglalják le, ez megnehezíti az átütemezést. Ez azt jelenti, hogy a hozzájuk hasonló utazásszervezők – és a rajtuk keresztül foglaló emberek – az egyik legsúlyosabban érintettek a repülőtereken uralkodó káoszban. Elmondta, hogy a járvány alatt ők is veszítettek dolgozókat, akárcsak a repülőterek, de meg tudnak vele birkózni.

Nikkels szerint az utazásszervezők hírneve csorbát szenvedhet a lemondások miatt, mert az utazók legtöbbször őket hibáztatják, ha a szervezett utazásokba valami hiba csúszik. ”Idén nyáron ugyanezekkel a problémákkal fogunk szembesülni" – tette hozzá.

(Borítókép: Tumultus a Schiphol repülőtéren 2022. május 30-án)