Fun & Sun márkanévre vált a TUI Russia

Forrás: turizmus.com

 2022. március 18. 09:43

A Fun & Sun márkanévre vált a TUI Russia, miután a TUI AG megvonta a márkajogokat Alekszej Mordasov orosz oligarcha cégétől.

A Fun & Sun márkanevet használja a jövőben a TUI Russia – tudta meg a fvw.de.

A hannoveri székhelyű TUI AG múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy megvonta a márkajogokat a TUI Russia & CIS-től, amelynek tulajdonosa Alekszej Mordasov orosz oligarcha. A milliárdos, aki ellen az Európai Unió az ukrajnai invázió kapcsán szankciókat rendelt el, a legutóbbi időkig a TUI legnagyobb egyéni részvényese és felügyelőbizottsági tagja volt.

Fritz Joussen, a TUI elnök-vezérigazgatója a márkahasználati szerződés felbontásáról szóló közleményében kijelentette: a TUI álláspontja egyértelmű, elítéli az orosz inváziót.

 

Vagyonmentés az utolsó percben

A szankciókat február 28-án este azzal az indokkal rendelte el az Európai Unió, hogy a milliárdos oroszországi vállalkozói tevékenysége és a Kremlhez való közelsége révén profitál az ukrajnai háborúért és a Krím bekebelezéséért felelőssé tehető orosz döntéshozókhoz fűződő kapcsolataiból és támogatja az Ukrajna elleni politikai intézkedéseket. Mordasov számára elvileg azt jelentették a szankciók, hogy a vagyonelemeit befagyasztják és korlátozzák az EU-n belüli utazási szabadságát.

A TUI vezetése ebben a rendkívül kényes helyzetben levelet küldött ki az útjait értékesítő utazási irodáknak, amelyben hangsúlyozta: az EU szankciói Mordasov személyére vonatkoznak, a TUI-ra nem, az intézkedésnek nincs kihatása a cégre, sem annak likviditására.

Mordasov a szankciók bejelentése után távozott a TUI felügyelőbizottságából, amelynek másik orosz tagja, Vlagyimir Lukin is visszalépett a rá következő napon, bejelentve, hogy befejezte munkáját Mordasov oroszországi vállalatánál, a Severgroupnál.

A milliárdos azonban néhány nappal ezelőtt újra bekerült a hírekbe azzal, hogy közvetlenül a szankciók elrendelése előtt valószínűleg sikeresen gondoskodott a TUI-ban lévő vagyonának biztonságba helyezéséről. A 34 százalékos részesedésből, amely a ciprusi Unifirm cégen keresztül az övé volt, 4,1 százalékot átruházott orosz cégére, a Severgroup holdingra, a fennmaradó részt pedig egy Ondero Limited nevű cégnek adta el a Brit Virgin-szigetekre.Utóbbinak most 29,9 százalékos részesedése van a TUI-ban, és ezzel a cégcsoport legnagyobb részvényese. Azt azonban még a TUI sem tudja, ki áll az Ondero név mögött, és Mordasovnak van-e még közvetlenül vagy közvetetten részesedése a turisztikai cégcsoportban. A részvénycsomag 30 százalék alá történő lefogyasztásával ugyanis Mordasov elkerülte, hogy az Onderónak átvételi ajánlatot kelljen benyújtania a TUI-nak, és ezzel részletes adatokat kelljen szolgáltatnia a cégről.

Frissítés: Az Ondero Limited a legújabb hírek szerint Mordasov feleségéé.

Az olasz hatóságok március 18-án bejelentették, hogy lefoglalták a Mordasov család kb. 105 millió euró értékű portiscói villáját is. Az imperiai kikötőben horgonyzó, Lady M. nevezetű luxusjacht már a hónap elején erre a sorsra jutott.

Antalya, Konyaalti beach. Mordasov tavaly egy saját szállodavállalatot is alapított Antalyában

Fotó: 123rf.com

Felfutás előtt a Fun & Sun márka

A TUI Russiát a TUI és a Severgroup közös vállalataként 2010-ben alapították Moszkvában. A német cégcsoport előtte átvette a helyi Mostravel utazásszervező céget, és ennek bázisán indította el a saját márkát. A TUI Russia tavaly teljes egészében Mordasov cégéhez került, a TUI márkát többek között Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Üzbegisztánban használták.

A Fun & Sun weboldala már tavaly elindult – nyilatkozta a moszkvai székhelyű utazásszervező a fvw.de kérdésére.A márkanév alatt már hosszabb ideje üzemelnek szállodák Törökországban, sőt Mordasov tavaly egy saját szállodavállalatot is alapított Antalyában. Törökországban tavaly már pedzegették, hogy Mordasov lemondhat a TUI márkajogról, hogy a licencdíjat megspórolja, és a saját resortmárkájára koncentrál majd. A saját weboldal létrehozásával a lap szerint nyilvánvalóan már ennek előkészületeit tette meg.

A TUI Russia egyike Oroszország vezető utazásszervezőinek, fő versenytársai az Anex Tourism Group – amely a Thomas Cooktól annak csődje után átvette az Intouristot, Magyarországon pedig Orex Travel néven van jelen –, az OTI Holding – amelynek a Coral a fő márkája, ehhez tartozik a német Ferien Touristik és Coral is –, valamint a Pegas. Mindhárom vállalatnak Törökországban van egyébként a székhelye.Oroszország 4,5 millió látogatóval Törökország legnagyobb turisztikai küldőországa volt az elmúlt évben (utánuk a németek következtek 3 millió turistával). Az Oroszország elleni gazdasági szankciók, a rubel dollárral szembeni erős leértékelődése (az orosz utazásszervezők dollárral fizetnek külföldön a szállodáknak), és a lízingelt repülőgépek körüli problémák a török szakmédia szerint a foglalások jelentős visszaeséséhez vezettek. A Pegas március végéig lefújta az összes útját, az Anex pedig Törökországba lajstromozta át tíz saját, eddig Oroszországban nyilvántartott repülőgépét.