Gázolásos merénylet New Yorkban, nyolc halott

Forrás: MTI

 2017. november 01. 12:33

Felhajtott egy bicikliútra és halálra gázolt nyolc embert, 11-et pedig súlyosan megsebesített New Yorkban egy merénylő kedd délután. Az üzbég férfi az Iszlám Állam nevében követte el tettét.

A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő kedd délutáni New York-i gázolásos merényletet - adta hírül szerdán a CNN hírtelevízió és a The New York Times amerikai napilap honlapja.

A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították, az üzbég származású 29 éves férfi 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt, de az elmúlt években az ország több részén is megfordult, köztük Florida és Ohio államokban. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott.

A merényletet egy bérelt kisteherautóval követte el a Világkereskedelmi Központ közelében, ahol a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Ezután egy iskolabusszal ütközött. A férfi kiszállt összeroncsolódott kisteherautójából és egy festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával kezdett hadonászni. A rendőrök hasba lőtték, jelenleg kórházban ápolják. A kisteherautót egy órával a merénylet elkövetése előtt bérelte.

Kerékpárosok és gyalogosok voltak a merénylő áldozatai (képünk csak illusztráció)

Fotó: Gnarly / commons.wikimedia.org

Az Uber, amely együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a merénylet nyomozásában, közölte, a társaság megvizsgálta Saipov tevékenységét a cégnél, és egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely a sofőr biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, mintegy 1400 alkalommal szállított utast. .

A rendőrség már kedden kihallgatta őt a kórházban, de nem közöltek részleteket. A CNN-nek nyilatkozó belügyi forrás szerint az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel.

Az eset azért is megdöbbentő, mert 2001. szeptember 11-i óta nem történt terrortámadás az amerikai metropoliszban. Emlékezetes, hogy akkor szélsőséges iszlamista merénylők személyszállító repülőgépeket térítettek el és vezettek neki a World Trade Center ikertornyainak, illetve a Pentagon egyik arlingtoni épületének. A támadásokban akkor közel 3000 ember halt meg, az Egyesült Államok válaszul hadat üzent a terrornak és megszállta Afganisztánt. A támadás után a polgári repülésben a mai napig ható változásokat vezettek be: szigorították az utasok ellenőrzését, a folyadékok fedélzetre vitelét pedig jóformán megtiltották. A merénylet hatásairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.