Három dologgal nyerhetjük meg a kínai turistákat

Forrás: turizmus.com

 2018. április 16. 16:54

A kínai turisták körében is egyre népszerűbbek a testre szabott utazások. Magyarország három dologgal biztosan le tudja venni őket a lábukról.

Ázsia legnagyobb és a világ második legnagyobb online utazási ügynöksége, a Ctrip testre szabott utazási ajánlatokat kínáló leányvállalata, a Ctrip Customized Travel tartott üzleti találkozót Budapesten. A cél az volt, hogy további helyi szolgáltatókkal bővüljön a portfóliójuk.

A Ctrip jelenleg Ázsia legnagyobb és a világ második legnagyobb online utazási ügynöksége, amit a Nasdaq 2003 óta jegyez, munkatársainak száma meghaladja a 30 000 főt. A Ctrip Customized Travel jelenlegi szolgáltatói hálózata több mint 1000 várost és 107 országot fed le.

A rendezvény résztvevőit Boros Emese, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Turizmusdiplomáciai Főosztályát vezető miniszteri biztos köszöntötte, aki felidézte, hogy Kína és hazánk között 2014-ben kezdődött a szorosabb együttműködés a turizmus terén, amikor megnyitott a regionális turisztikai koordinációs központ Budapesten. Van közvetlen légi járat is Pekingből hazánkba, ugyanakkor dolgoznak azon, hogy Csengduból és Sanghajból is induljon járat Budapestre.

A kínai turisztikai piaccal kapcsolatos aktualitásokat Máté Kristóf, a Magyar Turisztikai Ügynökség értékesítési igazgatója ismertette. Mint elmondta, az idei Kína-EU év óriási lehetőséget jelent a turisztikai szolgáltatók számára, a kínai turistaforgalom egyébként kiugró ütemben, tavaly 35%-kal nőtt Magyarországon. Most az elsődleges cél a kínaiak tartózkodási idejének növelése.

Máté Kristóf, az MTÜ értékesítési igazgatója

Fotó: turizmus.com

Hazánk népszerűsítését szolgálta a közelmúltban Budapest bemutatkozása Sanghajban. A Ctrippel egyébként tavaly novemberben született együttműködési megállapodás Kína és 15 kelet-közép-európai ország miniszterelnökének budapesti csúcstalálkozóján.

A Ctrip testreszabott megoldásokat kínáló leányvállalata, a Ctrip Customized Travel vezérigazgatója, Kane Xu a kínai kiutazási piac drasztikus átalakulását mutatta be előadásában. Mint elmondta, egyre több kínai utazik külföldre, egyre magabiztosabban. Ezzel párhuzamosan nő az igény a csomagtúrák helyett a testre szabott megoldások iránt.

Tavaly összesen 130 millió kiutazást regisztráltak, mivel azonban a kínai középosztály mérete eléri a 230 millió főt, bőven van még fejlődési lehetőség. A Ctrip Customized Travel csak testre szabott ajánlatokat szerepeltet honlapján. Mint a vezérigazgató elmondta, egyre inkább csak az idősek utaznak csoportban, a fiatalok a rugalmasságot és az egyedi élményeket keresik. Ezzel összhangban az utazási iroda nem kész csomagot ad, hanem az ügyfél igényének megfelelő egyedi programot állít össze. Ehhez persze tökéletesen ismerni kell az úti célt. Ehhez biztosít felületet a Ctrip oldala, amelyre várják az érdeklődő magyar partnerek bejelentkezését.

Kane Xu, a Ctrip Customized Travel vezérigazgatója

Fotó: [forrás]

Az oldal tiszta jutalékos rendszerben működik, bár rengeteg elvárásnak kell megfelelnie az érdeklődő utazási irodának. Jelenleg a világ több mint 100 országából több mint 4000 szolgáltató várja a megkereséseket. Az ajánlatkérők általában 6-8 fős csoportok, sok esetben gyerekkel utazó középkorú családok, baráti társaságok. A döntéshozó a társaság nőtagja. Nem fix csomagokat próbálnak az utasnak eladni, hanem segítenek a vágyait megvalósítani – hangsúlyozta az oldal filozófiáját a vezető.

Öt egyszerű lépés

A Ctrip Customized Travel weboldala, amelyhez kapcsolódik egy mobilapplikáció is, a következőképp működik: első lépésként az érdeklődő megírja, hová, mennyi időre és mennyi pénzből utazna. Az oldallal szerződött utazási tanácsadóknak egy órájuk van, hogy leadják ajánlatukat a megkeresésre. A nyertes ajánlattevővel az ügyfél felveszi a kapcsolatot, az üzlet a Ctrip oldalán zárul, fizetés is ott történik. Ötödik lépésben az utazási tanácsadó biztosítja a szolgáltatást, garantálva a zökkenőmentes lebonyolítást 24/7 órában elérhető ügyeleti rendben. A Ctripnél az ügyfelek és a megrendelők közötti kommunikációt mesterséges intelligencia figyeli, és ha bármilyen minőségi kifogás felmerül, azonnal beavatkoznak, hogy minél elégedettebb legyen az ügyfél.

Dinamikus forgalombővülés

Fotó: turizmus.com

Az igazgatónő kiemelte, hogy így a megrendelő árelőnyhöz jut, hiszen nincs beiktatva közvetítő. A modell életképességét jelzi, hogy az idén 6 milliárd, jövőre pedig 10 milliárd jüanos forgalomra számítanak a platformon. Ez várhatóan havi 120 ezer megrendelést jelent 2018-ban. A vezérigazgató asszony lapunk kérdésére elmondta, hogy jelenleg még nincs magyarországi partnerirodájuk, de keresik az együttműködést.

Andrew Xie, a társaság igazgatója a kínai kiutazó turizmussal kapcsolatban elmondta, hogy a forgalom 76%-a Ázsiába, 9,6%-a pedig Európába irányul. Utóbbi évente 10%-kal nő. Az Európába érkező turisták több mint fele nő, 36%-uk az 1970-es években született. A legtöbben május és szeptember között érkeznek, a többi hónapban viszonylag egyenletesen oszlik el a forgalom. A legtöbb kínai turista Kelet-Kína nagyvárosaiból, főleg Sanghajból jön Európába, Peking a második legfontosabb, harmadik helyen Kanton nagyvárosai állnak. A kínaiak 44%-a négycsillagos hotelt keres, 27%-uk megelégszik háromcsillagossal is.

A legnépszerűbb helyek

A kínaiak átalakuló utazási szokásaira világított rá Wolfgang Georg Artl, a China Outbound Tourism Research Institute alapítója is. Mint rámutatott, tavaly 150 millió kínai lépte át az ország határait, ebből 40 millióan Hongkongba, Makaóra és Tajvanra utaztak. Az utóbbi forgalom azonban már stagnál, míg a nemzetközi forgalom erősödik.

Rövid idő alatt autentikus élményeket akarnak szerezni, ez mozgatja a kínai turistákat. A testre szabott túrák iránt érdeklődő kínaiak toplistája nem egyezik meg a csoportos utazókéival. Az előbbiek körében a legnépszerűbb európai úti célok a következők: Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország, Oroszország, Görögország, Spanyol-, Németország, Svájc, Csehország és Ausztria. Az internetes kereséskor ezekre a kifejezésekre keresnek rá a leggyakrabban: „in-depth travel, slow pace, niche, food, natural scenery, wedding, photo shooting”. Az átlagos testre szabott európai túra 12 napos és két országot érint. Az átlagos költés 2500 jüan/fő/nap.

A legnépszerűbb európai attrakciók listáját a Harry Potter-helyek vezetik, ezek után Oxford és Cambridge következik, majd az Eiffel-torony, Németország zenéhez kötődő helyei, végül Svájc hófödte csúcsai szerepelnek a listán. Ugyanakkor egyre több kínai fiatal érkezik például Ibizára partizni. Érdekesség, hogy a lista tízedik helyén a termálfürdők állnak – no, nem nálunk, hanem Izlandon és Svájcban. Egyre többen keresik az olyan speciális szállásokat, mint a skandináv jégkunyhók vagy az angol kastélyok.

Ki gondolta volna, de ma már 146 tagot számlál a magyarországi kínai idegenvezetők szövetsége, képviselőjük, Weibin Hao szerint három olyan magyarországi vonzerő - a tokaji bor, a gyógyfürdők és a kávéházak - akad, ami minden kínai turistát magával ragad.