Horvátországban nyár végén és ősszel sem áll le a turizmus

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 22. 15:05

A nyár elmúltával déli szomszédunknál nem ér véget az idegenforgalmi szezon. A forróságot kellemes enyhe idő váltja fel, eltűnnek a nyaralók tömegei, a szállásdíjak pedig kedvezőbbé válnak: ideálisabb feltételeket el sem lehet képzelni, ha kulturális élményekre vagy aktív pihenésre vágyunk.

Itt van például rögtön a Špancirfest (azaz sétáló) fesztivált augusztus 27-ig a magyar határtól mindössze 40 km-re fekvő Varasdon. A gyönyörűen felújított, békebeli hangulatot árasztó barokk óvárosban ilyenkor 10 napon át utcazenészek, jelmezesek, mutatványosok gondoskodnak a fergeteges hangulatról. A fesztivál mellett felkereshetjük Varasd jelképét, a hófehérre meszelt Erdődy-várat, de vízitúrára is indulhatunk az Európa Amazonasának is hívott, tiszta vizű, köves és homokos padokon szétterülő Dráván – írja hírlevelében a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

Ha nem sietünk haza az iskolakezdésre, még benevezhetünk az idén immár 22. alkalommal megrendezésre kerülő, rendkívül népszerű szabadidős úszómaratonra, a „Porečki delfinre”. Szeptember 2-án az úszók végig kijelölt és 250 méterenként hajókkal biztosított útvonalon teljesíthetik a három különböző táv egyikét (bronz delfin: 1500 m, ezüst delfin: 3000 m, arany delfin: 5000 m). Bármilyen úszásnem, sőt bármilyen segédeszköz (békatalp, búvármaszk, deszka, matrac) is megengedett.

Varasd barokk óvárosában 10 napon át utcazenészek, jelmezesek, mutatványosok gondoskodnak a fergeteges hangulatról

Fotó: spancirfest.com

Vinkovci, délkelet Szlavónia legnagyobb városa minden évszakban gyönyörű, és a magyar határtól mindössze 90 km-re található. Az ősz kezdetét jelzi szeptember elején a város fesztiválja, egy színes folklór népünnepély, ami több mint 50 éve nemcsak a régió, hanem egész Horvátország népszokásait és hagyományait mutatja be sok zenével, tánccal és mulatsággal.

Szeptember 12. és 17. között zajlik a Highlander Velebit magashegyi túra. A résztvevők a Velebit-hegységben található Zavizan csúcstól indulva, gyönyörű erdők és legelők érintésével erőnléttől függően teljesíthetnek 5, 3 vagy 2 nap alatt 100, 51 vagy 36 km-es távot az Adria partján fekvő célpontig, Starigrad-Paklenicáig, ahol azonnal bele is mártózhatnak az ilyenkor még kellemes hőmérsékletű tengerbe.

Szeptember 26. és október 1. között a helyszínről is követhetjük a CRO Race nemzetközi kerékpárverseny 6 szakaszát. A verseny lefedi szinte a teljes országot, a profi versenyzők ugyanis városokon, falvakon, nemzeti parkokon, sőt idén először Pag és Krk szigetén is keresztültekernek.

Az amatőr bringások október 7-én állnak rajthoz a Porecből induló Istria300 elnevezésű versenyen

Fotó: istria300.com

Az amatőr bringásoknak sem kell sokáig várni, hiszen pár nappal később, október 7-én ők is rajthoz állhatnak. A Porecből induló Istria300 elnevezésű versenyen 300, 242 és 168 km-es távok közül választhatnak. Minden bizonnyal felejthetetlen élményt ígér a szurkolók számára is a csodálatos hegyi és tengerparti szakaszokon kígyózó több mint 2500 kerékpáros látványa.

Az október 25. és 29. között megrendezésre kerülő Biográdi Hajókiállítás nemcsak Horvátország, hanem egész Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye. Az idén 25 éves show a Marina Kornati kikötőben rendezett regionális bemutatóból jelentős nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.

A nyári hőség elmúltával remek úti cél lehet egy kirándulás a Kopácsi-rétre (horvátul Kopački rit), amely nem más, mint egy mocsarakkal, erdőkkel és ártéri mezőkkel tarkított, 23 ezer hektáros természetvédelmi terület a Duna és a Dráva összefolyásánál. A páratlanul gazdag élővilággal büszkélkedő rezervátum Szlavónia legnagyobb városából, Eszékről közelíthető meg a legkönnyebben. A sekély, mocsaras holtágakat felfedezhetjük kirándulóhajóról is, de a nemrég kiépített, több mint két kilométeres, cölöpökön álló fahídrendszernek köszönhetően bizonyos részeket gyalogosan is bejárhatunk.

Ha a környéken kirándulunk, semmiképpen se hagyjuk ki Tito egykori vadászkastélyát, Tököspusztán (horvátul Tikveš), amely a tavalyi felújítást követően ma már szintén látogatható.