Itt a tuti recept, mikor legolcsóbb a repülőjegy

Forrás: HVG

 2016. február 29. 17:04

Kiszámolta egy amerikai portál, hogy hány nappal az indulás előtt lehet a legjobb áron repülőjegyet vásárolni.

A CheapAir.com pontos számítást végzett annak kapcsán, mikor juthatunk a legolcsóbban repülőjegyhez – írja a hvg.hu. Az amerikai honlap az USA-n belül tavaly 3 millió út adatait és összesen 1,3 milliárd különböző jegyárat elemzett. Az árakat az indulás előtti 320. naptól egészen az utazást megelőző napig számolta ki, és a nagy minta átlagában arra jutott, hogy a legolcsóbb jegyet a legtöbb esetben nagyjából 54 nappal korábban lehetett megvásárolni.

A vizsgálatból egy érdekes tendencia is kirajzolódik. A szokás szerint 11 hónappal a járat indulása előtt hozzáférhetővé tett jegyek ára rendszerint magasról indul, aztán süllyedni kezd, és a 112. és a 21. nap között a legnagyobb az esély a legjobb ár elérésére.

A felmérés szerint a légitársaságok három héttel a járat indulása előtt tudják megsaccolni, mekkora lehet majd a repülőgép telítettsége. Ha már alig van hely, akkor az árak ismét megugranak, ha viszont nem kellő a töltöttség, az előző időszaknál is olcsóbban repülhetünk. Két héttel az indulás előtt viszont már csak a legritkább esetben lehet számítani kedvező árra, egy héttel korábban pedig a járatok és az árak választéka is radikálisan beszűkül.