Itt az utazási szezon, avagy mire figyeljünk foglaláskor?

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2018. február 19. 15:06

No meg, utána. Mert az sem mindegy, milyenek a tapasztalatok, ha megérkeztünk. Az Utazás kiállításhoz időzítette a BKIK Budapesti Békéltető Testülete tájékoztatóját, mely a fogyasztóvédelem és a fogyasztói tudatosság számos témáját érintette.

A BKIK Krisztina körúti épületében tartott sajtótájékoztatón Molnár Judit, a testület utazási ügyek munkacsoportjának vezetője, ismert utazási irodás szakember, a MUISZ alelnöke és Baranovszky György, a testület elnöke vázolta fel a legkirívóbb panaszokat, és figyelmeztettek a jelenkor legjellemzőbb, nyaralás közben előforduló konfliktusaira.

Ilyenkor, kora tavasszal egyre többen választják ki – akár online, akár hagyományos módon, vagy éppen az Utazás kiállításon – hogy hol szeretnének nyaralni, vagy eltölteni egy kellemesnek ígérkező wellness-hétvégét. Ma már egyre többen saját maguk szervezik meg az utazásukat, de ekkor sem árt a körültekintő magatartás.

Bármilyen fogyasztóvédelmi probléma esetén azonnal jelezni kell a helyszínen a kifogást

Fotó: pixabay

A turisták leggyakrabban azért kérik a Békéltető Testület határozathozatalát, mert az út során nem voltak elégedettek a szolgáltatásokkal. Tavaly hatezer ügyben próbált igazságot tenni a testület. A legtipikusabb panaszok a szállodák komfortfokozatára, a programok minőségére, a rossznak ítélt étkezésre, a wellness hiányosságaira vonatkoztak. A repülőutakkal kapcsolatos leggyakoribb probléma a járatok késése, törlése, valamint az emiatt fennálló kártalanítási kötelezettség, illetve egyes pótdíjak feletti vita.  Akik utazási irodát választanak, csak megbízható céggel utazzanak. A feketén utaztatók vagy „magánszervezők” esetében kétségessé válhat a kártérítés. A szállások esetében az utazási irodáknak figyelmeztetniük kell a turistát arról, hogy a hazai minősítéstől eltérhetnek a külföldi hotelek, ez főleg csomagvásárláskor kötelező.

Mindkét szakember felhívta a figyelmet a biztosítások fontosságára is. Olykor nem elég a tekintélyes bankkártya, de még az EU kártya sem, bár előfordul – főleg fiatalok esetében – hogy ezekkel sem mindig rendelkeznek, csupán az olcsó fapados repülőjegy vonzereje ellenállhatatlan.

Nagyon fontos, hogy a reklamáló utas dokumentálja rögtön a helyszínen a panaszt, fotókkal, videóval, tanúvallomásokkal, ez fontos a békéltető testületi és kártérítési ügyek során.

Bármilyen fogyasztóvédelmi probléma esetén azonnal jelezni kell a helyszínen a kifogást, ha ezt nem teszik meg a fogyasztók, akkor ők viselik az ebből eredő kárt, és később az igényüket nagyobb valószínűséggel utasítják el. Fontos a nyelvtudás is. Jegyzőkönyvet kell felvetetni, ha ezt nem hajlandók megtenni az üzemeltetők, keressenek a fogyasztók tanúkat és saját maguk írjanak egy papírt a kifogásról, a tanúk pedig írják alá – hangzott el a testület sajtótájékoztatóján.

Ma már a fiatalok az okostelefon birtokában lényegében úgy érzik, védve vannak minden gondtól, pedig előfordulhat, hogy a telefon lemerül, nincs kéznél töltő és nem tudnak felszállni a gépre, mert nincs a beszállókártya kinyomtatva, vagy nem lehet bemutatni. Erre is kell figyelni, akárcsak a késésekre, a poggyász- és vízumgondokra, mert az előzetes tájékozottság hiányát a biztosító sem fogja megtéríteni.