Káosz a hó miatt Németországban: törölt légi járatok, vonatok

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. december 03. 09:29

Az erős havazás miatt szombaton több mint 700 járatot töröltek a müncheni repülőtéren és a MÁV nemzetközi járatait is érintette a közlekedési káosz. A budapesti repülőtéren vasárnap is törölték az összes müncheni járatot.

A téli időjárás közlekedési káoszt okoz Bajorországban. A müncheni főpályaudvarról induló és oda érkező vonatjáratokat törölték. Az utasoknak Ulmban és Münchenben a vonatokon kellett tölteniük az éjszakát. A bajor fővárosban kezdetben a föld alatti szerelvények, a busz- és villamosjáratok is szüneteltek. Bajorország-szerte számos baleset történt az utakon – számolt be róla az MTI.

A CNN tudósítása szerint mintegy 760 járatot töröltek szombaton a müncheni repülőtéren a heves havazás miatt. A repülőteret üzemeltető társaság közölte, hogy bár a járatok mostanra újraindultak, továbbra is "korlátozások lesznek a légi közlekedésben". Felszólította az utasokat, hogy mielőtt a repülőtérre utaznak, "jó előre" ellenőrizzék járatuk státuszát a légitársaságuknál. Budapest és München között egyetlen járat sem indul el vasárnap, a Budapest Airport aktuális járatinformációs táblája szerint mind a három müncheni gépet törölték.

A müncheni tömegközlekedési vállalat szerint a havazás miatt a buszok, villamosok és egyes vonatjáratok közlekedését is felfüggesztették Münchenben. A központi pályaudvart lezárták az érkezők elől, a távolsági járatokat pedig teljesen felfüggesztették a Deutsche Bahn német nemzeti vasúttársaság közlése alapján. Ugyan vasárnapra újra közlekednek már a járatok, a Deutsche Bahn arra figyelmeztetett, hogy a vasúti közlekedést hétfőig "súlyosan érinti" majd az extrém időjárás. A Süddeutsche Zeitung című német regionális lap arról számolt be, hogy rengeteg utas rekedt a müncheni főpályaudvaron szombatról vasárnapra virradóan.

 

A MÁV járatait is érinti a német közlekedési káosz

Az osztrák és a német vasúti közlekedésben az intenzív havazás miatti fennakadások érintik a Budapestre tartó nemzetközi vonatokat is – tájékoztatott honlapján a MÁV. A vasúttársaság szombat esti közleménye szerint a MÁV-Start Keleti pályaudvaron lévő ügyfélcentruma segít mindazoknak a budapesti szálláskeresésben, akik nem tudnak elutazni Ausztriába az időjárási helyzet miatt.

Azt írták, az Ausztria, illetve Németország felé utazóknak érdemes tájékozódniuk az ÖBB, a DB, az SBB és a Trenitalia tájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatánál. Indulás előtt érdemes érdeklődni az aktuális menetrendről a jegy.mav.hu honlapon is.

A tájékoztatás szerint a fennakadások érintik a München, Salzburg, illetve Zürich felől Magyarországra érkező, és Hegyeshalmon, Győrön át Budapestre közlekedő nemzetközi vonatokat is.
Budapest és Bécs között biztosított a nemzetközi vonatok közlekedése, azonban jelentős késések és járatkimaradások előfordulhatnak – fűzték hozzá.

Az ÖBB azt javasolja az utazóknak, hogy amennyiben tehetik, halasszák későbbre az utazásukat, a német vasút (DB) pedig a München környéki utazások elhalasztását kéri.