Két év után újra hajózható lehet a Sió-csatorna

Forrás: MTI

 2023. június 14. 19:18

Megnyílhat a hajók előtt a Sió-csatorna – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán.

"A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosítani tudjuk a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak a rendeltetési helyükre, a Balatonra" – mondta Siklós Gabriella.

Erre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott megbízást az OVF – tette hozzá.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a közelmúltban helyszíni bejárást tartottak az érintett szervezetek képviselőivel a Sió-csatorna aktuális állapotának megismerésére, hiszen az elvégzett mederrendezési munkák óta megváltozott a környezet. Számos hajózási akadályt találtak, ezek eltávolításán még munkálkodnak a vállalkozók.

Ereszkedő hajózás a Sió siófoki szakaszán 2011-ben

Fotó: siocsatorna.hu

Az OVF korábbi közleménye szerint június 13-án megkezdték az óvatos vízeresztést a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül, mivel a tó vízállása elérte, sőt valamivel meg is haladta a szabályozási szintet. A vízeresztés mértéke jelenleg percenként egy köbméter, és ekörül marad a héten, a továbbiakról még nincsenek információk.

Mint arról az MTI korábban hírt adott, hajók – köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja – várakoznak régóta kellő vízeresztésre, hogy eljussanak a Balatonra a Sión keresztül.

Az alacsony vízállás két éve nem tette lehetővé a zsilipnyitást.
A Sió-csatorna a Balaton vízszintszabályozását biztosítja, összeköttetést teremt a Balaton és a Duna között. A siófoki kikötőtől indul és mintegy 120 kilométer után jut el a Dunához Szekszárdtól északra, a Gemenci erdőnél.