Két hétig látható Prágában a Szent Vencel-korona

Forrás: MTI

 2016. május 16. 11:03

Prágában két hétig újra megtekinthetőek a cseh koronázási ékszerek, köztük azok legértékesebb darabja, a Szent Vencel-korona.

A kiállítást IV. Károly német-római császár és cseh király születésének 700. évfordulója alkalmából rendezték meg a Hradzsin Ulászló-termében, amelynek díszei között a falon a magyar királyi címer is megtalálható együtt a cseh királyi címerrel.

A kiállítás Milos Zeman államfő döntése alapján ingyenesen tekinthető meg. Annak megnyitására már vasárnap kora reggel hosszú sorok vártak. A cseh koronázási ékszereket csak rendkívüli alkalmakkor láthatja a nagyközönség. Legutóbb 2013 májusában, Milos Zeman államfő hivatalba lépése alkalmából állították ki. Tíz nap alatt a kincseket 31 ezer ember tekintette meg, bár a napi látogatók számát korlátozták.

A Szent Vencel-koronát IV. Károly készíttette cseh királlyá koronázására, amelyre 1347. szeptember 3-án került sor. A koronázási ékszerek többi darabja újabb keletű.

A cseh koronázási ékszereket a Szent Vitus-székesegyházban, a koronázási ékszerek kamrájában őrzik. A kamrához az államfőnek, a miniszterelnöknek, a prágai érseknek, a cseh parlament két háza elnökének, a Szent Vitus-székesegyház dékánjának és a prágai főpolgármesternek van egy-egy kulcsa. A helyiség csak együttesen a hét kulccsal nyitható ki.