Stadionsétákkal gyúrhatunk a nyári foci-Eb-re

Forrás: turizmus.com

 2024. február 20. 11:06

A Németországban idén nyáron megrendezésre kerülő labdarúgó Európa-bajnokság stadionjaiban vezetett bejárásokon készülhetünk a nagy eseményre.

Nem egészen négy hónap múlva elstartol a labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek mérkőzéseit tíz német város tíz stadionjában játsszák majd a csapatok június 14. és július 14. között.

Az Eb lázában égő focirajongók már most ízelítőt kaphatnak a nyáron rájuk váró izgalmakból, ha beneveznek egy stadionbejárásra a tíz helyszín bármelyikén. A vezetett séták azért különösen érdekesek, mert azokba a helyiségekbe is elkalauzolnak, ahová normál esetben nem léphet be halandó. A résztvevők benézhetnek például az öltözőkbe, ahol az edzők motiválják a meccsek előtt és a szünetekben a játékosaikat, vagy átsétálhatnak azon az alagúton, amelyen keresztül a csapatok kijutnak a pályára.

A tíz stadionról és a helyszíneken elérhető sétákról a Reisereporter közölt összeállítást.

 

München

Az Eb nyitómérkőzésére a müncheni Allianz Arenában kerül sor a német és a skót válogatott között június 14-én. Az impozáns stadionban egy évvel a 2006-os, ugyancsak Németországban megrendezett világbajnokság előtt játszották le az első meccset.

Az FC Bayern „otthonának” felfedezése közben megtudhatjuk például, hogy az épületet több mint 2750 megvilágítható fóliapárna burkolja be, vagy hogy a kivilágított arénát a 300 ezer LED izzónak köszönhetően még a 75 kilométerrel távolabb lévő hegycsúcsokról is látni.

A müncheni stadionbejáró túra tartalmazza a látogatást Németország legnagyobb foci tematikájú múzeumában, az FC Bayern múzeumban is.

Férőhelyek száma az Eb-n: 66 000

Mérkőzések az Eb-n: négy csoportmérkőzés, egy nyolcaddöntő, egy elődöntő

Belépődíj: az FC Bayern múzeum belépőjegyével együtt 25 euró, 6-13 éves korig 11 euró, 14-18 éves korig 22 euró

A nyitómérkőzést a müncheni Allianz Arenában tartják

Fotó: Allianz Arena

Berlin

A berlini Olimpiai Stadion az egyik legrégebbi az Eb helyszínei közül, és ez rendelkezik a legnagyobb történelmi múlttal is. Az aréna az 1936-os nyári olimpiára épült, ma pedig a Hertha BSC labdarúgócsapat otthona. A stadionban koncerteket és atlétikai versenyeket is rendeznek, mint például a 2009-es atlétikai világbajnokságot, de itt tartották 2006-ban a foci-vb döntőjét és 2015-ben az UEFA Bajnokok Ligája döntőjét is.

A stadionban többféle sétára is benevezhetünk az egyórás túrától (Highlight-Tour) a fény- és zenei show-val kísért bejáráson át a bonyolult technikai berendezéseket is bemutató, kétórás programig.

Férőhelyek száma: 70 000

Mérkőzések az Eb-n: három csoportmérkőzés, egy nyolcaddöntő, egy negyeddöntő, döntő

Belépődíj (Highlight-Tour): 15 euró, 6-14 éves korig 11 euró

 

Köln

Magyarország június 15-én a kölni Rheinenergie Stadionban csap össze Svájccal az „A” csoport 1. fordulójában.

A Müngersdorf sportpark 1923-as megnyitása óta számos átépítésen esett át. A stadiont a 2006-os világbajnokságra teljesen újjáépítették, akkor kapta mostani nevét is. Itt játssza hazai mérkőzéseit az 1. FC Köln, és 2010 óta itt rendezik a DFB német női kupadöntőket is.

A számos tematikában foglalható stadionbejárások során érdekes részleteket is megtudhatunk az idegenvezetőtől, aki a stadion védjegyeire, a lelátók sarkaiban található tornyokra is felhívja a figyelmet, amelyek a LED-világításra történő, 2016-os átállás óta színes megvilágítást is kaphatnak.

Férőhelyek száma az Eb-n: 47 000

Mérkőzések az Eb-n: négy csoportmérkőzés, egy nyolcaddöntő

Belépődíj: 12,50 euró, 14 éves korig 7,50 euró

 

Stuttgart

A magyar csapat az „A” csoport második fordulójában, június 19-én a németekkel, a harmadik fordulóban, június 23-án a skótokkal a stuttgarti MHPArenában játszik.

A stadiont 1933-ban adták át Adolf Hitler Kampfbahn néven, ezt a nevet persze később lecserélték. A VfB Stuttgart focicsapat meccseit játsszák itt, de olyan világsztárok is tartanak az arénában koncerteket, mint a Bon Jovi, a Rolling Stones vagy Phil Collins.

Férőhelyek száma az Eb-n: 51 000

Mérkőzések az Eb-n: négy csoportmérkőzés, egy negyeddöntő

Belépődíj: 11 euró, 6-17 éves korig 7 euró, 5 éves korig 1

A bejárások során az öltözőkbe is beléphetünk

Fotó: Allianz Arena

Dortmund

A Signal Iduna Park az 1974-es világbajnokságra épült, és több átalakítás után Németország legnagyobb stadionjává vált, több mint 80 ezer férőhellyel.

A Borussia Dortmund főhadiszállását – köztük a híres, 37 fokos dőlésszögű déli lelátót, a „sárga falat” – a látogatók maguk fedezhetik fel az egyórás séta során, az információkat közben okostelefonjukon kapják.

Férőhelyek száma az Eb-n: 61 500

Mérkőzések az Eb-n: négy csoportmérkőzés, egy nyolcaddöntő, egy elődöntő

Belépődíj: 9 euró, 18 éves korig 6 euró

 

Frankfurt

A ma Deutsche Bank Park nevet viselő stadionban régebben bokszmeccseket is rendeztek, Muhammad Ali például itt védte meg világbajnoki címét Karl Mildenbergerrel szemben.

Az aréna a két feltűnő médiatorony mellett a pálya közepe felett található, óriási videókockáról ismert, amelyet a 90 perces vezetett séta során közelről is megcsodálhatunk. De van lehetőség éjszakai sétára, sőt arra is, hogy az Eintracht Frankfurt labdarúgócsapat meccsei előtt tekintsünk be a kulisszák mögé.

Férőhelyek száma az Eb-n: 48 000

Mérkőzések az Eb-n: négy csoportmérkőzés, egy nyolcaddöntő

Belépődíj (90 perces séta): 11 euró, 14 éves korig 9 euró

 

Lipcse

A lipcsei Red Bull Arenát, az RB Leipzig stadionját 2004 nyarán adták át. A köznyelvben gyakran még mindig „központi stadionnak” nevezik, mivel korábban ezen a helyen állt Németország legnagyobb stadionja. 1957-ben például az NDK és a Szovjetunió válogatottjának összecsapását rekordszámú, 120 ezer néző kísérte figyelemmel az arénában.

A stadion bejárásakor a vendégöltöző ajtaján láthatjuk azt az arany színnel keretezett cipőnyomot is, amely állítólag Zinédine Zidane-tól származik, aki a 2006-os vb-n a Franciaország és Dél-Korea közötti mérkőzésen egy rúgással fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy lecserélték.

Férőhelyek száma az Eb-n: 42 600

Mérkőzések az Eb-n: három csoportmérkőzés, egy nyolcaddöntő

Belépődíj: 18 euró, 14 éves korig 9 euró

A túrákon számos izgalmas részletet ismerhetünk meg a stadionok életéből

Fotó: Olympiastadion Berlin

Hamburg

A Volksparkstadiont, a Hamburger SV focicsapat főhadiszállását 1953-ban nyitották meg, és 2000-ben lett kizárólag futballstadion. Az egyik legemlékezetesebb meccs, amelyet az arénában játszottak le, az 1974-es vb-n zajlott, amikor az egykori NDK Jürgen Sparwasser jóvoltából 1:0-ra győzött az NSZK ellen.

A séta résztvevői, miután a lelátókat, a médiatermeket, a VIP-szobákat és az öltözőket is megtekintették, a Hamburger SV himnuszára vonulhatnak a játékosok alagútján keresztül a pályára.

Férőhelyek száma az Eb-n: 50 000

Mérkőzések az Eb-n: négy csoportmérkőzés, egy negyeddöntő

Belépődíj: 14 euró, 6-14 éves korig 6 euró

 

Gelsenkirchen

Az FC Schalke 04 otthona nem utolsósorban modern műszaki megoldásairól híres. A 2001-ben megnyílt Veltins-Arenában tett séta fénypontjai közé tartozik a kihúzható játéktér, a nyitható tetőszerkezet és a több mint 305 négyzetméternyi képernyőfelülettel rendelkező videókocka megcsodálása.

A stadion játékosalagútja hatásosan emlékeztet a Schalke szénbányászati hagyományaira: a focisták egy mesterséges szénbánya-alagúton keresztül érkeznek meg a pályára.

Férőhelyek száma az Eb-n: 49 500

Mérkőzések az Eb-n: három csoportmérkőzés, egy nyolcaddöntő

Belépődíj: 9 euró, 21 éves korig 5 euró

A dortmundi Signal Iduna Park Németország legnagyobb stadionja

Fotó: 123rf.com

Düsseldorf

A 2004-ben megnyílt Merkur Spielarena stadionsétája nemcsak a kulisszák mögé nyújt betekintést, hanem az épület különleges műszaki megoldásairól is tájékoztat, így például a zárható tetőről és a fűtési rendszerről.

A stadion más jellegű programok helyszínéül is szolgálhat, így például megtarthatjuk itt a gyerekek szülinapi partiját és a legénybúcsúkat is.

Férőhelyek száma az Eb-n: 46 260

Mérkőzések az Eb-n: három csoportmérkőzés, egy nyolcaddöntő, egy negyeddöntő

Belépődíj: 5 euró