Újra nő a sztrájkveszély a Lufthansa-csoportnál

Forrás: turizmus.com

 2024. január 17. 15:38

A Lufthansánál újra nő a munkabeszüntetések veszélye. A Verdi szakszervezet csütörtökön kezd bértárgyalásokat a vállalattal.

A Lufthansa-cégcsoportnál úgy kezdődött az új év, ahogy a régi befejeződött: pilótasztrájkkal az egyik vállalatnál. A Discover szabadidős légitársaság dolgozóinak szenteste előtt egy nappal lezajlott, ötórás figyelmeztető sztrájkja után a múlt héten a belga Brussels Airlines pilótáinak a munkabeszüntetése miatt kellett több járatot törölni.

A cégcsoport légitársaságainak utasai további kényelmetlenségekre is felkészülhetnek, a bértárgyalások ugyanis nehéznek ígérkeznek.

A Lufthansa-csoport mintegy 25 ezer fős földi személyzete pedig – Németország egyik legnagyobb munkavállalói csoportjaként – január 18-án kezdi meg a tárgyalásokat. Súlyuk vitathatatlan, a követeléseik pedig erősek: 12,5 százalékos béremelés, a túlórák megszüntetése keleten, valamint magasabb műszakpótlékok és inflációs kompenzáció. A Verdi szakszervezet tárgyalásvezetője, Marvin Reschinsky a vállalati mozgósításra tekintettel már az első fordulóban ajánlatot vár a munkáltatótól. De legkésőbb a második fordulóban, január 23-án be kell nyújtania a cégcsoportnak az ajánlatot.

A Verdi szerint az alkalmazottak már több helyen tettek sztrájkígéretet. A szakszervezet legkésőbb március közepéig szeretné lezárni a tárgyalásokat, különben elkerülhetetlennek tartja a sztrájkokat.

Az elkövetkező hónapokban is számíthatnak sztrájkokra a Lufthansa utasai

Fotó: 123rf.com

A cégcsoport újra meg újra szembesül bonyolult felépítésének hátrányaival. Az anyavállalaton és a németországi leányvállalatokon belül különböző szakszervezetek működnek, ezek mindegyike a saját kollektív szerződésével hozakodik elő, és esetenként éles versenyben áll egymással. Ehhez jönnek még a külföldi leányvállalatok, így a cégbirodalom valamelyik pontján szinte mindig van sztrájk – olvasható a dpa híre a Die Zeit online kiadásában.