Még várni kell a légitársaságok fokozottabb felelősségvállalására

 2014. február 18. 22:03

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége félreérthető módon közleményben adta hírül, hogy jó esély van az utasjogok kiterjesztésének részeként arra, hogy a légitársaságoknak akár garanciaalapot is létre kell majd hozniuk. Ám ez az utaztatók által régóta várt fordulat még várat magára.

A FEOSZ közleményében az állt: „Az elfogadás előtt álló európai uniós jogszabálytervezet értelmében hiába kerül a légi fuvarozó fizetésképtelen helyzetbe: a csődje, tevékenységének felfüggesztése vagy beszüntetése miatti járattörléskor ugyanúgy köteles lesz a jegyárak visszatérítésére, átfoglalásra és ellátásra is. Emellett a légitársaságnak bizonyítani kell, hogy megtette mindazokat a szükséges intézkedéseket azért, hogy a törölt járatok utasai számára biztosítani tudja az előbb említett kötelezettségei teljesítését. (Így például biztosítást kell kötnie vagy garanciaalapot létrehoznia.)"

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége a hír kapcsán megkérdezte a rendelet állásáról Gyenizse Dorottyát, az NGM főtanácsosát, aki megerősítette: egyelőre csupán tervezetről van szó, amely messze nem ért még célegyenesbe sem.

Vagyis az utaztatók által régóta kért módosítás egyelőre még várat magára.